1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. COVID-19 en de terugkeer naar het werk als je astma hebt

COVID-19 en de terugkeer naar het werk als je astma hebt

Getty Images / Leren Lu

Voor docent Cróna Tansey gaan de klaslokalen binnenkort weer open. Hier lees je hoe ze van plan is om ervoor te zorgen dat zij en de school klaar zijn voor astma.

Ik ben docent op een basisschool in Ierland. Al jaren geef ik les aan de kleuters op school.

Een van de meest lonende onderdelen van mijn werk is te zien hoe de kinderen groeien en zich ontwikkelen gedurende het schooljaar. Vier- en vijfjarigen blijven me verbazen met hun vooruitgang vanaf de eerste schooldag tot de laatste dag in juni.

Een van de belangrijkste onderdelen van mijn werk is mijn interactie met de kinderen. Kinderen hebben erkenning, aanmoediging en schouderklopjes nodig. Het lijkt vanzelfsprekend, maar positieve bekrachtiging en feedback zijn ontzettend belangrijk bij het ontwikkelen van het zelfvertrouwen en de motivatie van een kind op school.

Een jaar als geen ander

Zoals je zou verwachten, was 2020 hectisch - totaal anders dan elk jaar dat we tot dan toe hadden gehad. Leren op afstand werd het allerbelangrijkste, de enige manier om onderwijs te geven aan een kind.

Toch heb ik de interactie die je in een normaal klaslokaal hebt enorm gemist. Uitzoeken hoe ik de kinderen op afstand zou onderwijzen was een enorme uitdaging. Ik probeerde verschillende apps, experimenteerde met het opnemen van video’s en maakte heel veel fouten.

Natuurlijk was het sluiten van de scholen de beste beslissing die de overheid had kunnen nemen. COVID-19 sloeg hard toe waar ik woon in Ierland en leren op afstand was een noodzakelijke oplossing om de verspreiding te stoppen. In eerste instantie dacht ik dat het op z’n hoogst een paar weken zou duren.

Ik had me nooit lege klaslokalen tot het einde van het schooljaar in juni voorgesteld. En dan opnieuw, in 2021.

Toch voelde en voel ik me beter beschermd tegen het virus terwijl ik thuiswerkte. Als astmapatiënt word ik namelijk geclassificeerd als persoon die “risico loopt” in Ierland. In sommige opzichten heb ik meer geluk dan de meeste mensen. Veel mensen met astma en andere onderliggende aandoeningen bevonden zich in de frontlinie en konden bij lange na niet zo ver van het virus vandaan blijven als ik. 

Ik moet alert blijven

Gedurende het gemiddelde schooljaar ben ik vatbaar voor infecties en kan ik elke paar weken een verkoudheid oplopen. Leslokalen zijn net Petri-schaaltjes. Mensen (en ziektekiemen) zitten allemaal naast en aan elkaar, waardoor infecties als vlooien van persoon naar persoon kunnen springen. Maar doordat ik dagenlang opgesloten in huis doorbreng, heb ik geen enkele verkoudheid opgelopen en voel ik me veel gezonder en sterker dan een jaar geleden.

Het is tijd om naar een soort van normaal terug te keren en ik kan niet wachten om weer terug het klaslokaal in te gaan. Maar ik moet alert blijven.

Het virus is misschien dan wel minder aanwezig, maar het is niet verdwenen. Dus ik ga deze vier stappen volgen om de kans op COVID-19 zo klein mogelijk te maken.

1. Overleg met mijn arts
 

Ik moet zoveel mogelijk informatie (en geruststelling) verzamelen over mijn terugkeer naar het werk. Mijn arts en ik kennen elkaar inmiddels al jaren. Samen hebben we de juiste combinatie van inhalatoren gevonden om mijn astma onder controle te houden en hij heeft voor mij gezorgd tijdens veel van mijn astma-episodes.

Praten met mijn arts is de meest verstandige beslissing die ik kan bedenken voordat ik weer aan het werk ga. Ik wil met hem praten over de mogelijkheid om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen.

Dat is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Hoewel een mondkapje zou werken, moeten de kinderen mijn gezichtsuitdrukkingen zien als ik ze les geef. Hopelijk kan mijn arts iets voorstellen dat mij veilig houdt, maar dat mijn onderwijs niet belemmert.

2. Praten met mijn werkgever en collega’s
 

Ik heb het geluk dat ik met een groep echt behulpzame mensen werk. Met mijn werkgever heb ik gesproken over astma en COVID-19. We bespraken mijn terugkeer naar het werk en mijn veiligheid.

Ik moet ervoor zorgen dat de mensen om mij heen op de hoogte zijn van mijn aandoening, vooral omdat astmasymptomen, zoals hoesten en kortademigheid, lijken op sommige van de symptomen van COVID-19.

Ik heb verschillende reacties gehad van vreemden wanneer ik in het openbaar moest hoesten. Dat is begrijpelijk, maar ik wil me op mijn gemak voelen als ik astmasymptomen heb op het werk. Als ik me angstig voel, worden de astmasymptomen erger.

En waardoor voel ik me meer op mijn gemak? Als ik mijzelf niet elke keer hoef te verdedigen wanneer ik een astma-aanval heb.

3. Wees georganiseerd en plan vooruit
 

Ik heb de Terug naar school-richtlijnen en de richtlijnen die zijn opgesteld door de Asthma Society of Ireland (Astmavereniging van Ierland) grondig gelezen ter voorbereiding op mijn terugkeer.

Ik moet een lijst maken van wat ik nodig heb om een veilige terugkeer mogelijk te maken. De lijst kan alles bevatten, van persoonlijke beschermingsmiddelen tot speciale regelingen op de werkplek.

4. Blijf waakzaam
 

Het is een uitdaging om de hele tijd alert te zijn op het risico van COVID-19. Je kunt gemakkelijk terugvallen in oude gewoontes en routines. De beperkingen en het afstand houden tijdens de pandemie waren op zijn zachtst gezegd een uitdaging.

Dat gezegd hebbende, is het van vitaal belang dat ik consequent blijf in het veilig houden van mijzelf, de kinderen en mijn collega’s op onze werkplek. We hebben een grote verantwoordelijkheid om de regels in acht te nemen, zodat iedereen gezond blijft. Ik denk dat het plaatsen van borden en herinneringen in en rond de school kan helpen.

Wat kun je hiervan leren

Het schooljaar 2021 wordt hoe dan ook een bijzonder jaar. We leven in zulke vreemde en zenuwslopende tijden, vooral voor degenen onder ons die “risico lopen”. De overstap van leren op afstand naar persoonlijk leren komt er snel aan en ik kijk ernaar uit om een gevoel van normaliteit terug in mijn leven te krijgen.

Ik hoop vooral dat deze “terug naar school”-ervaring net zo eenvoudig zal zijn als in “normale” jaren. Wat zal ik dankbaar zijn als we ooit terugkeren naar hoe het vroeger was.

Ik wens iedereen veiligheid en gezondheid toe bij hun terugkeer naar hun werkplekken en scholen.


RESP-NL-NP-00044

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Vrouw met astma reinigt huis terwijl ze zich voorbereidt om te verhuizen.

Verhuizen met astma: 4 waardevolle tips

door Beki Tovey
Lees meer

Krijgen mijn kinderen ook astma?

door Michelle Rivas
Lees meer

Wat hebben darmbacteriën te maken met astma?

door Kerri Mackay
Lees meer