Wereld IBD Dag 19 mei 2022 - IBD kent geen leeftijd

Op donderdag 19 mei 2022 is het Wereld IBD-Dag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de chronische darmontstekingsziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. In Nederland kampen zo’n 90.000 mensen hiermee, ofwel 1 op de 200 mensen. Deze ziekten, die je meestal op jonge leeftijd krijgt - ook wel Inflammatory Bowel Disease (IBD) genoemd - zijn zeer ingrijpend. Symptomen als hevige buikpijn, vermoeidheid en diarree zorgen bij mensen met IBD voor allerlei uitdagingen gedurende hun leven. Waarbij de ziekte in elke levensfase andere vragen met zich meebrengt.

Speciaal voor Wereld IBD-Dag lanceert Crohn & Colitis NL zes korte filmportretten en een podcast waarin patiëntervaringen worden gedeeld. De films en podcast staan in het teken van het thema van Wereld IBD-Dag 2022: IBD kent geen leeftijd (IBD has no age) en zijn hier te vinden >. 

‘De portretten maken duidelijk dat IBD van grote impact kan zijn op je leven, en in elke levensfase weer voor nieuwe uitdagingen zorgt’, aldus Menne Scherpenzeel, directeur van Crohn & Colitis NL. ‘Daar vragen we aandacht voor op Wereld IBD-Dag, we willen meer begrip voor mensen met IBD.’

Op Wereld IBD-dag (19 mei) kleurt de wereld paars
Elk jaar op 19 mei wordt wereldwijd campagne gevoerd om de algemene bewustwording rond IBD te vergroten. Een van de acties is het paars verlichten van iconische gebouwen in de hele wereld. In Nederland worden het Evoluon en gebouw TQ5 en de twee torens op Strijp-T in Eindhoven paars verlicht. Evenals een aantal ziekenhuizen, zoals Erasmus MC, het trappenhuis van het Amsterdam UMC, het Albert Schweitzer ziekenhuis, de binnentuin van het Maasstad ziekenhuis en de lichtstraat bij de ingang van het UMCU. Bij het Franciscus & Vlietland Gasthuis in Rotterdam wapperen paarse vlaggen. Ook farmaceutische bedrijven, waaronder Teva in Haarlem, besteden op Wereld IBD-Dag extra aandacht aan de chronische darmziekten middels paarse verlichting en/of op social media.

Foto’s delen via #IBDkentgeenleeftijd
In de week van 16-20 mei wordt ook op social media in Nederland volop aandacht gevraagd voor IBD met de hashtags #IBDkentgeenleeftijd en #wereldIBDdag. Crohn & Colitis NL deelt op 19 mei tijdens Wereld IBD-Dag foto’s van mensen met IBD die op creatieve wijze hun leeftijd laten zien.