1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. 6 tips voor het omgaan met COPD tijdens een wereldwijde pandemie

6 tips voor het omgaan met COPD tijdens een wereldwijde pandemie

[Fotobijschrift:] Steven Hudson beschrijft de realiteit van het leven met een chronische aandoening zoals COPD tijdens een wereldwijde pandemie.

Zes maanden geleden ging ik vervroegd met pensioen bij het bedrijf waar ik tweeëntwintig jaar had gewerkt. Mijn officiële pensioendatum was 2023, maar vanwege mijn slechte gezondheid besloot ik dat ik zo vroeg mogelijk met vervroegd pensioen wilde gaan – na goed te hebben nagedacht over de financiële gevolgen van een dergelijke stap.

Gelukkig bleken de sterren mij eind vorig jaar gunstig gestemd en kreeg ik de kans om vrijwillig ontslag te nemen. Ik maakte gretig gebruik van dit aanbod!

Even wat achtergrond over mijn COPD

Ik was acht maanden met ziekteverlof, vanwege ademhalingsproblemen en veel overgeven. Dit leidde tot een bijzonder acute verslechtering van mijn COPD-symptomen. De COPD was een paar jaar eerder vastgesteld.

Door deze verslechtering lag ik drie dagen in het ziekenhuis en ik heb me in mijn hele leven nog nooit zo ziek gevoeld.

Ik kon niet meer dan een paar stappen lopen zonder naar lucht te happen en ik was constant aan het hoesten (of moet ik blaffen zeggen). Ik vond het vreselijk in het ziekenhuis en ben zo snel als dat mocht weer weggegaan.

Eenmaal thuis was er een team dat me elke dag in de gaten hield. Ze hebben mij ook voorzien van apparatuur zoals een elektrisch verstelbaar bed, zodat ik rechtop kan zitten om mijn ademhaling te vergemakkelijken, vernevelaars en alle bijbehorende medicijnen.

Het duurde enkele weken om terug te keren naar iets wat op normaal lijkt.

Tijdens deze periode ben ik twee keer bewusteloos geraakt bij het happen naar adem en de artsen wilden natuurlijk weten waarom. Eerst werd aangenomen dat ik wellicht een paar ischemische aanvallen had gehad (TIA’s of mini-beroertes), maar bij nader onderzoek concludeerde de specialist dat het paniekaanvallen waren, veroorzaakt door mijn inspanningen om adem te halen.

Ik had al gehoord dat paniekaanvallen angstaanjagend zijn. En dat zijn ze zeker, zoals iedereen die ze gehad heeft wel weet. De voortdurende kans om bewusteloos te raken betekende dat ik zekerniet kon terugkeren naar mijn werk (het moge duidelijk zijn dat dit een klein nadeel is in een werkomgeving).

Hoe dan ook, om een lang verhaal kort te maken, mijn gezondheid is sindsdien veel beter en ik weet nu dat ik goed voor mezelf moet zorgen om het zo te houden.

De reden voor dit artikel

Waarom schrijf ik dit? Ik wil dat u goed voor uzelf en uw dierbaren zorgt tijdens de verschillende fases van deze pandemie.

Mijn bovenstaande ervaringen deel ik met u met een reden. Ze zijn er om te laten zien dat we COVID-19 zeer serieus moeten nemen, vooral als u COPD heeft. Ik realiseerde me al snel dat als ik het virus zou oplopen, ik heel waarschijnlijk in de problemen zou komen.

Ik wil daarom de regels delen waar mijn gezin en ik ons tot nu toe aan hebben gehouden. We hebben deze toegepast met de informatie die we op dat moment hadden, het kan dus zijn dat er op dit moment al weer nieuwe richtlijnen en inzichten beschikbaar zijn. Houd u dan vooral aan de meest recente informatie.

Identificeer de mensen om u heen die het meest kwetsbaar zijn

Dat gaat dan om familie en vrienden of iedereen met wie u regelmatig in contact komt. De meeste mensen zullen zelf wel weten of ze kwetsbaar zijn. Er moet speciale aandacht worden besteed aan deze mensen, omdat ze waarschijnlijk thuis blijven om contact met de buitenwereld tot een minimum te beperken. Met andere woorden, door uw handelingen en gedrag kunt u uw kwetsbare dierbaren afschermen van de risicofactoren die verband houden met de ziekte.

Denise en ik wonen in een half vrijstaand huis, waarbij mijn schoonmoeder naast ons woont. Ze is een 84-jarige weduwe en heeft net als ik COPD. Ze loopt uiteraard een zeer hoog risico en mijn vrouw was logischerwijs bezorgd of haar moeder zou begrijpen hoe ze zichzelf moet beschermen. Meteen in het begin hebben we besloten dat ze bij ons zou komen wonen gedurende de twaalf weken lockdown. Op die manier konden we haar net zo beschermen als wij dat deden.

Als u zelf in de “kwetsbare” categorie valt (zoals ik), is het het beste om ervoor te zorgen dat u de richtlijnen van de overheid volgt om uzelf veilig te stellen.

Vertel vrienden en familie hoe het is

Wees niet bang om u uit te spreken als u denkt dat vrienden en familie door hun acties anderen in gevaar brengen. De mogelijke gevolgen zijn te groot! In Engeland klagen we niet zo snel, maar ik doe het toch.

Mijn vrouw Denise en ik hebben het geluk dat we een grote familie hebben die uit zichzelf meestal al het juiste gedrag lieten zien. Ze luisterden naar de richtlijnen over wie de kwetsbare personen waren en zorgden goed voor hun familie en vrienden. Helaas is zo’n ondersteunend netwerk niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen hebben slechts een paar, of helemaal geen mensen om op te kunnen bouwen.

Een alternatieve manier van winkelen

Onze drie dochters en hun partners zorgen ervoor dat we krijgen wat we nodig hebben. Ze houden zich aan de regels in de supermarkt en laten de boodschappen achter in de tuin. Als ze weggaan, halen we de boodschappen uit de tassen, gooien we de tassen weg en besproeien we alle waterdichte items met een desinfecterende spray en laten ze ongeveer een half uur staan.

Items die niet kunnen worden besproeid, zoals verpakkingen met luchtgaten of kartonnen doosjes enz., nemen we af met desinfectiedoekjes of met een vochtige doek met desinfecterende spray. Daarna wassen we onze handen grondig. Na een half uur spoelen we de producten af met water of vegen ze af met een vochtige doek. Hierna wassen we onze handen grondig met zeep en het werk is gedaan.

Als mensen u kunnen helpen bij het winkelen, denk er dan aan om (ten minste) anderhalve meter afstand te houden in situaties waarin u bijvoorbeeld tassen met voedsel aanneemt. Om de veiligheid te waarborgen, zou ik ervan uitgaan dat die mensen besmet zijn en dat ze sporen van de ziekte hebben achtergelaten op alles wat ze aangeraakt hebben. Dit geldt voor pakketleveringen, leveringen van boodschappen of elk artikel dat afkomstig is van de ’buitenwereld’. In deze gevallen verwijs ik u naar de eerder genoemde desinfectiemethoden.

Contact houden met familie en vrienden

Wat onze eigen familie betreft hebben we bezoek gehad van onze drie dochters en hun partners en onze zeven kleinkinderen, één gezin per keer. Ze zaten op de stoelen die nog net in onze achtertuin stonden, terwijl wij op ongeveer vier meter afstand aan de andere kant van de tuin zaten.

Onze grootste uitdaging was om onze familie en vrienden dichtbij te hebben maar geen fysiek contact te mogen hebben. In het geval van kleinkinderen en baby’s is dat bijna een marteling!

Maar we hebben ten minste op andere manieren contact. We spelen ook spelletjes op WhatsApp zoals Bingo, Family Fortunes en we hebben enkele algemene kennisquizzen gedaan. Soms kiezen we een thema en sturen we gekke tekeningen naar elkaar. Dit is hoe wij als familie deze crisis overleven.

Ik weet dat we veel geluk hebben met zoveel mensen om ons heen en dat dit voor sommigen helaas niet een herkenbare situatie is.

Voor degenen die maar weinig of geen naaste familie en vrienden om zich heen hebben: als er iemand is die u kunt bellen, doe dat dan. Zelfs af en toe een gesprekje van tien minuten kan ervoor zorgen dat u zich niet alleen voelt.

Toegang tot de gezondheidszorg

Vergeet niet dat de huisartsenpraktijk er ook in deze tijd voor u is en zij u graag helpen bij eventuele vragen of zorgen over uw gezondheid. Dit geldt voor zaken rondom COVID-19 en, wellicht nog belangrijker, alle andere niet-COVID-19-gerelateerde gezondheidsproblemen.

Uw huisarts staat ook in deze tijd voor u klaar, dus blijf niet rondlopen met klachten of twijfels. U kunt ook met ondersteunende diensten zoals de thuiszorg praten als u andere zorgen heeft.

Er is niets mis mee om gewoon te zeggen “Ik maak me zorgen en ik weet niet wat ik moet doen.” U waarschuwt daarmee de mensen die zaken in beweging zullen zetten om u te helpen.

Mijn eigen ervaring met hoe de verschillende instanties mijn gezondheidsproblemen door deze crisis hebben aangepakt, zijn zeer positief.

Doordat ik meerdere gezondheidsproblemen heb, moet ik ook verschillende controles uitvoeren (bloedsuiker, bloeddruk, cholesterol, ademhalingstesten, enz.). Ik heb ook af en toe afspraken met specialisten. Mijn arts of het ziekenhuis heeft me steeds op de hoogte gehouden van eventuele wijzigingen in afspraken. Soms zijn persoonlijke afspraken vervangen door een telefoongesprek.

Tijdens het telefoongesprek bepaalden ze dan of ik naar de huisartsenpraktijk of het ziekenhuis moest komen voor mijn controle of afspraak. In de meeste gevallen bleek dat niet nodig.

Er waren twee situaties die niet telefonisch konden, omdat ik bloedtesten en andere fysieke controles moest ondergaan. De receptioniste van de dokter belde me een paar dagen voor mijn afspraak, en vertelde me dat ik naar de zij-ingang van de huisartsenpraktijk kon gaan met een telefoonnummer om te bellen als ik er was. Dit betekende dat ik niet door de hoofdingang hoefde te lopen.

Er zijn ook handige apps beschikbaar voor de communicatie met uw huisarts of apotheek, zoals MijnHuisarts, BeterDichtbij en MedGemak. Ook kunt u met veel zorgverleners ook beeldbellen, zodat ze u toch even kunnen zien. Als u een dergelijke app kunt gebruiken, of iemand heeft die u verzorgt die dat kan, raad ik u aan dat te doen. Sommige huisartsen hebben ook een online portaal waarin u uw herhaalmedicatie kunt bestellen of uw-medicatie geschiedenis kunt bekijken. Vraag uw huisarts naar de mogelijkheden.

In beweging blijven

Ik moet vanwege mijn vaatziekte elke dag een stevige wandeling maken (ik heb een stent in mijn linkerbeen), maar dat was vanwege de lockdown in Engeland natuurlijk niet mogelijk. Dat is heel jammer, want het helpt ook bij mijn COPD. In plaats daarvan doe ik nu een aantal oefeningen die ik geleerd heb op een longrevalidatiecursus.

Misschien heeft u hier ook al uitleg over gehad als COPD-patiënt, maar anders kan uw arts u hier meer over vertellen. U kunt ook op internet zoeken op ‘oefeningen voor COPD-patiënten’.

Ik hoop oprecht dat (een deel van) deze informatie voor u van nut kan zijn. Dit zijn verontrustende tijden voor ons allemaal en het is aannemelijk dat dit voorlopig nog niet voorbij is. Maar zoals we allemaal weten, het gaat voorbij, dus zorg voor uzelf en ik wens u de allerbeste gezondheid toe.

RESP-NL-NP-00014

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Zeven manieren om ongewenst advies over COPD aan te pakken

door Barbara Moore
Lees meer

Verslechterende COPD herkennen

door
Lees meer

7 Vragen die iedereen met COPD moet stellen na de diagnose

door John Bottrell
Lees meer