1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. 5 Goede Voornemens voor een Gelukkiger Leven met Astma of COPD

5 Goede Voornemens voor een Gelukkiger Leven met Astma of COPD

Een nieuw jaar voelt voor mij altijd weer een beetje als een nieuwe start. Maar nu de opwinding van de jaarwisseling is weggeëbd, is het tijd om te pauzeren, een stap terug te doen en te beoordelen waar we staan. Heb je dit jaar goede voornemens gemaakt? En heb je je eraan gehouden?

Zo niet, maak het jezelf dan niet zo moeilijk. Er is zoveel druk elke eerste maand van het jaar, meestal versterkt door alle "Nieuw jaar, nieuwe ik"-memes die onze sociale media overspoelen. Ik begrijp de symboliek, maar heb moeite met de timing. Waarom zou iemand januari kiezen als maand om te beginnen met gloednieuwe, gezondere gewoonten?

Het is donker. Het is koud. Januari is vaak 31 dagen met kou, regen en bijtende wind. Mijn warme bed verlaten om 's ochtends vroeg te gaan hardlopen onder flikkerende straatlantaarns? Nee, dank je.

In plaats daarvan geven januari, februari en begin maart mij de tijd om uit te rusten en na te denken na de drukke chaos van de kerstvakantie. Hoe was het afgelopen jaar? Is er iets goeds gebeurd? Wat heb ik bereikt en waar ben ik het meest trots op?

Wat heb ik niet bereikt dat ik dit jaar zou willen proberen? Is er iets dat ik meer (of beter) had kunnen doen? En ga zo maar door.

Juist als het weer warmer en uitnodigender wordt, zorg ik ervoor dat mijn lijst met doelen klaarligt. Dan is de natuur weer ontwaakt en volop in beweging. Dat geeft toch veel meer inspiratie om verandering in ons leven te brengen?

Dus ik heb mijn doelen klaar - jij ook? Als je net als ik longproblemen hebt, zijn hier een paar ideeën voor hoe we positieve, duurzame veranderingen kunnen maken voor de komende zomer.

1. Maak/actualiseer je actieplan

Als je er nog geen hebt, is het nu tijd om een actieplan te downloaden. Op de site van het Longfonds staat zowel het Longaanval actieplan COPD als het Astma Actie Plan. Je kunt deze samen met je arts of longverpleegkundige invullen. Je arts beschikt over je gezondheidsgegevens en zal die informatie gebruiken om persoonlijke richtlijnen voor het plan op te stellen.

Actieplannen zijn nuttig omdat ze specifiek op jou en je aandoening zijn afgestemd; ze zijn niet one-size-fits-all. Je actieplan bevat een stap-voor-stap handleiding voor het omgaan met je astma. Het vertelt je onder meer:

  • Waar je op moet letten als je het gevoel hebt dat je klachten erger worden
  • Wanneer je een afspraak moet maken met je zorgverlener
  • Hoe te handelen in een noodgeval

Als je al een actieplan hebt, is het misschien tijd om deze bij te werken. Artsen raden aan om deze jaarlijks te herzien. Je hebt misschien vaker een update nodig als je medicatie verandert of als je in het ziekenhuis wordt opgenomen vanwege longaanvallen.

Je actieplan kan anderen ook vertellen wat ze moeten doen als jij een longaanval hebt. Eerstehulpverleners kunnen zo in geval van nood ook gelijk zien welke medicijnen je gebruikt of nodig hebt.

Deze instructies kunnen je leven redden of de ernst van een aanval verminderen, dus zorg ervoor dat je je actieplan overal mee naartoe neemt.

Het is makkelijk om te vergeten dat je actieplan moet worden bijgewerkt als het leven in volle gang is, dus gebruik dit als geheugensteuntje. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

2. Blijf werken aan het identificeren van je triggers

Helaas kunnen longproblemen onvoorspelbaar zijn, waardoor het voor ons allemaal een uitdaging is om ermee om te gaan. We doen ons best om onze triggers te leren kennen en dan ontwikkelt zich uit het niets plotseling weer een nieuwe trigger. Wanneer we de puntjes op de i hebben gezet en er achter zijn wat het probleem veroorzaakt, hebben we ons ademhalingssysteem al weer flink op de proef gesteld.

Triggers zijn ook niet voor iedereen hetzelfde. Sommige mensen hebben geen enkel moeite met huidschilfers van huisdieren, terwijl anderen snel moeten vluchten voor naderende honden of katten.

Tijdens de wintermaanden zijn mijn belangrijkste triggers koud weer en stof binnenshuis. In de zomer zijn juist pollen mijn aartsvijand.

Als je eenmaal weet wat jouw astmatriggers zijn, kun je beginnen met ze te vermijden (indien mogelijk) of manieren vinden waardoor je zo min mogelijk wordt blootgesteld aan deze triggers.

3. Actief worden

"Fit worden" staat meestal bovenaan iemands lijst met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Sommige longpatiënten denken echter dat bewegen met longproblemen niet goed mogelijk is.

In feite is het tegenovergestelde waar. Je hartslag omhoog krijgen en je uithoudingsvermogen vergroten heeft vaak een positieve invloed op je astma- en COPD-symptomen. Je immuunsysteem krijgt vaak ook een gezonde boost!

Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, doe het dan rustig aan en bouw het op. Elk beetje beweging telt - een rustige wandeling van 10 minuten per dag kan al veel goed doen. Als je gewend raakt aan wandelen zonder te stoppen, kun je het terrein veranderen (van asfalt naar gras of zand bijvoorbeeld) en wat langer gaan lopen.

Lichaamsbeweging kan ook endorfine opwekken – dat zijn hormonen die je een goed gevoel geven, depressies verlichten en je aanmoedigen om de activiteit te herhalen. Zoek een trainingsschema waar je van houdt en geniet van de bijbehorende oppepper!

Lees ook: Ga sporten met astma

LET OP: Als je longproblemen hebt en met een nieuw dieet of oefenprogramma wilt beginnen, bespreek eventuele veranderingen dan van tevoren met je arts of verpleegkundige.

4. Plan een ouderwetse voorjaarsschoonmaak in

In het Victoriaanse Groot-Brittannië betekende een “voorjaarsschoonmaak” het wegvegen van het stof en vuil dat zich in de winter had opgehoopt. De traditie komt uit de tijd dat veel huizen werden verwarmd met open haarden, die veel as en roet produceerden. Als het warmere weer kwam, zag je veel vrouwen met mattenkloppers om de stof uit hun tapijten te verwijderen. En daar hoorde uiteraard ook ramenlappen bij om het roet van de ramen te vegen.

Sommigen van ons hebben misschien onze eigen tradities of rituelen verbonden aan de voorjaarsschoonmaak. Anderen voelen zich misschien gewoon energieker met de lichtere ochtenden en avonden. Hoe dan ook, het bijhouden van het schoonmaken van het huis is nooit slecht voor ons longpatiënten. Als dat jezelf niet lukt, vraag dan om hulp.

Stof, bijvoorbeeld, is een onsmakelijke mix van vuil, bacteriën, dode huidcellen, haar, kledingvezels, mijten, verkruimelende dode insecten, pollen en microscopische plastic deeltjes. Niemand – of je nou longproblemen hebt of niet - heeft baat bij het rondhangen van dit afval.

Sommige wetenschappers zeggen dat als je lang in een stoffige omgeving bent, dit slecht kan zijn voor je lichaam 01 . Ons lichaam heeft hormonen die ons gezond houden. Maar stof kan deze hormonen in de war brengen. Dit kan problemen veroorzaken zoals tumoren, problemen met het krijgen van kinderen, geboorteafwijkingen en andere problemen bij de groei en ontwikkeling.

Begin met het stofzuigen van tapijten voor triggers zoals stof en verschoon regelmatig je beddengoed. Als je worstelt met vochtigheid, stof en schimmel, kun je ook investeren in een luchtreiniger of hypoallergeen beddengoed. Beide producten kunnen helpen om triggers in huis te verminderen. Ze zijn echter geen vervanging voor goed schoonmaken.

Omdat tapijten stofnesten kunnen worden, heb ik mijn tapijten beneden vervangen door laminaatvloeren. Deze zijn veel gemakkelijker schoon te maken. Stof en haar zijn hierop veel zichtbaarder, dus zie je eerder wanneer je in actie moet komen.

Ik hou er ook van om “luchtzuiverende” kamerplanten in verschillende kamers te houden. Sommige wetenschappers hebben de effectiviteit van kamerplanten voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis enigszins ontkracht. Maar ik zeg dat een beetje groen in huis er altijd mooi uitziet, zelfs als de planten hun oorspronkelijke doel niet dienen.

Lees ook: Kunnen kamerplanten helpen bij astma?

5. Geniet van het leven!

Ik geloof er sterk in dat je ook met een piepende ademhaling moet genieten van het leven. Als er doelen zijn die je dit jaar wilt bereiken, werk hier dan naartoe. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Denk na over wat je zou willen doen als longproblemen je niet tegenhielden. Dat kan reizen zijn, een fitnessdoel bereiken, of je klachten genoeg onder controle hebben om tijd door te brengen met familie. Bespreek dit met vrienden en met je zorgverleners. Zij zullen graag met je meedenken over hoe je deze doelen toch kunt bereiken.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Geloof in jezelf! Ik geloof in jou!

Let op: De gepresenteerde informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden. Neem altijd contact op met je zorgverlener voor advies over je behandeling.

RESP-NL-NP-00132


Bronnen:

  1. Back to contents.

    1 Barret, J. (2020), They Came from the Dust: Indoor Endocrine Disruptors and Thyroid-Hormone Binding, Environmental Health Perspectives, Volume 128, Issue 7
    https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/EHP7477

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Op reis als mantelzorger: 7 handige tips

door Marc Lawrence

Waarom je aardig voor jezelf moet zijn na een longaanval

door Michelle Rivas
Gelukkig paar omarmen onder deken

Hoe kan ik open zijn tegenover mijn partner over astma en intimiteit?

door Sarah Bailey