Veilig sporten met astma tijdens de zwangerschap

Vrouw met astma die geniet van een groepstraining zwangerschapsyoga
Getty Images / shironosov

Vooraf: Astma kan tijdens de zwangerschap tot veel zorgen leiden. Is het dan wel veilig om ook nog lichaamsbeweging toe te voegen tijdens deze periode? Volgens Beki Tovey is dit zeker mogelijk. Als een voorstander van een actief leven voor mensen met astma, deelt ze haar ervaringen over het omgaan met astma en lichaamsbeweging tijdens haar zwangerschap. In deze bijdrage geeft Beki haar vijf beste tips om actiever te worden tijdens de zwangerschap, veilig en met de begeleiding van jouw zorgteam.

Als je astma hebt, ben je waarschijnlijk bezorgd over hoe je symptomen tijdens je zwangerschap zullen zijn, vooral in het derde trimester. Op dat moment wordt de baby groter en oefent meer druk uit op je longen, waardoor je buiten adem kunt raken. Gelukkig heb ik tijdens mijn zwangerschap veel geluk gehad. Maar neem zeker in de laatste periode ruim de tijd om een trap op te gaan!

1. Bespreek je zwangerschap en astma met jouw zorgteam

Je kunt veel professioneel medisch advies vinden over het omgaan met astma en zwangerschap. Maar vandaag wil ik me richten op de voordelen van lichaamsbeweging  voor je lichamelijke en geestelijke welzijn.

Vertel je verloskundige al vroeg over je astma en zorg ervoor dat het wordt opgenomen in je dossier en geboorteplan! Bespreek ook met je zorgteam welke lichaamsbeweging je veilig kunt blijven doen tijdens de zwangerschap. En nee, waarschijnlijk is skydiven of kickboksen geen goed idee (haha).

Blijf tijdens je zwangerschap regelmatig naar je astmacontroles gaan. Overleg met je zorgverlener voordat je stopt of doorgaat met medicatie tijdens de zwangerschap. Veel medicijnen zijn veilig om te gebruiken, maar controleer dit altijd!

2. Blijf actief tijdens je zwangerschap – ook bij astma

Ik moedig je aan om lichaamsbeweging te omarmen, vooral als je astma hebt. Lichaamsbeweging helpt je ademhaling onder controle te houden en je longcapaciteit op te bouwen. Het zorgt er ook voor dat aangename endorfines vrijkomen!

Tijdens de zwangerschap zijn al deze dingen essentieel. Dus ook al ziet je trainingsroutine er misschien iets anders uit, je kunt nog steeds veel doen. Uit onderzoek blijkt dat actieve vrouwen minder problemen ervaren in de latere stadia van de zwangerschap en bij de bevalling. Dus probeer dagelijks in beweging te blijven zolang je je er comfortabel bij voelt.

De afgelopen maanden heb ik mijn best gedaan om zo actief mogelijk te blijven. Toch ga ik niet liegen; Ik heb veel minder hardloop- en fietssessies gedaan dan gebruikelijk. In het eerste trimester had ik veel last van misselijkheid. Hoewel ik na zes weken zwangerschap nog steeds vijf kilometer door het park heb kunnen rennen, moest ik veel pauzes nemen. Voornamelijk om te voorkomen dat ik in de bosjes moest overgeven!

Met fietsen kon ik het iets langer volhouden. Dan heb je minder op-en-neer-beweging. Ik genoot van off-road avonturen met het gezin tijdens de zomervakantie. Hier kon ik langzamer fietsen zonder me zorgen te maken over het verkeer om me heen.

3. Pas je levensstijl aan je toestand aan

Het is mogelijk dat je het rustiger aan moet doen naarmate je zwangerschap vordert. Lichaamsbeweging hoeft niet intensief te zijn om gezond te blijven – het kunnen voeren van een gesprek zonder buiten adem te raken is al een goed doel.

In mijn laatste trimester heb ik me meer gefocust op dagelijkse wandelingen in de frisse lucht. Ik heb ook mijn liefde voor yoga herontdekt en ging ieder weekend naar een zwangerschapsyogales. Het heeft me enorm geholpen in het omgaan met de verschillende pijntjes die gepaard gaan met het dragen van een kindje.

Zwangerschapsyoga helpt ook om mentaal om te gaan met de uitdagingen van de zwangerschap. Omdat het groepslessen zijn, heb ik contact kunnen maken met andere vrouwen die hetzelfde doormaken. En hierdoor weet ik dat ik niet de enige ben met emotionele huilbuien en een constante behoefte om naar het toilet te gaan!

4. Vergelijk jezelf niet met anderen

In de overgang naar het ‘vierde trimester’ en de periode na de bevalling, is het belangrijk om te focussen op het behouden van een gezonde levensstijl. Maar wees realistisch, niemand kan precies voorspellen hoe alles zal verlopen. Elk lichaam is anders en elke zwangerschap is uniek, vooral als je te maken hebt met een onderliggende gezondheidsaandoening zoals astma.

Toch is het moeilijk om jezelf niet te vergelijken met anderen, vooral op sociale media, tijdens deze periode. In de weken voor de bevalling en daarna is het belangrijk om je energie te gebruiken voor je herstel en het zorgen voor je baby. Verspil je energie niet aan een stille competitie met Instagram-moeders. Het is belangrijker om goed voor jezelf en je kleintje te zorgen.

5. Neem de tijd na de bevalling; er is geen haast 

Ga niet proberen om meteen je oude vorm terug te krijgen na de bevalling.  En ga je ook niet te veel richten op het verliezen van het ‘babygewicht’ door intensieve lichaamsbeweging. Doe het even rustig aan. Lichte wandelingen zijn bijvoorbeeld een goede manier om even uit te waaien en vermoeidheid door slaaptekort te verminderen.

Afhankelijk van het seizoen waarin de baby wordt verwacht, moet je rekening houden met extra astma-uitlokkers. In de winter kan mijn astma bijvoorbeeld verergeren door de kou, dus zorgde ik ervoor dat ik warm gekleed was als ik naar buiten ging. Dit is vooral belangrijk wanneer de baby er is.

Informeer ook eens naar trainingslessen voor na de zwangerschap. Ik vond zwangerschapsyoga erg leuk en ik vind dezelfde verbondenheid en sociale interactie nu in andere lessen. Wanneer je een baby krijgt, is het gebruikelijk dat je wereld een tijdje wat kleiner wordt. Maar het is belangrijk om je mentale welzijn te behouden. Dus wees niet bang om sociale activiteiten uit te proberen!

Het is meestal een goed idee om te wachten tot na de postnatale controle na zes weken voordat je weer begint met intensieve oefeningen. Hoewel aerobics en hardlopen leuk zijn, is het belangrijk om niet te snel te veel te willen doen. Luister naar je lichaam, bouw je tempo langzaam op en zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt!

RESP-NL-NP-00120


I found this article:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Jonge vrouw is gestrest over haar rekeningen voor astma-zorg

Financiën, luchtjes en kou: drie manieren waarop astma mijn leven beïnvloedt

door Sarah Bailey
Lees meer
Vrouw met astma reinigt huis terwijl ze zich voorbereidt om te verhuizen.

Verhuizen met astma: 4 waardevolle tips

door Beki Tovey
Lees meer

Meedoen aan een hardloopwedstrijd met astma

door Beki Tovey
Lees meer