Astma

U hebt astma en daarom heeft uw arts u een Redihaler voorgeschreven.

Wat is astma?

Astma is een aandoening van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor bepaalde stoffen, allergenen genoemd. Hebt u astma en ademt u allergenen in, dan reageren de luchtwegen zo heftig dat ze gaan verkrampen en daardoor vernauwen. Daardoor krijgt u het benauwd en kunt u slechts met moeite ademhalen. Vooral uitademen is moeilijk. Mensen met astma zijn vaak overgevoelig voor stuifmeel, huidschilfers van dieren en uitwerpselen van de huisstofmijt. Daarnaast zijn er ook prikkelende stoffen zoals sigarettenrook, chloor, uitlaatgassen en smog die benauwdheid kunnen veroorzaken.

Klachten astma

Sommige mensen hebben vaak benauwdheidsaanvallen, anderen slechts zo nu en dan. Tussen de aanvallen in hebben de meeste mensen vaak geen last. Doordat de luchtwegen overgevoelig zijn, treden snel ontstekingen op. Deze ontstekingen ontstaan niet alleen in de grote luchtwegen, maar vooral ook in de fijnste vertakkingen hiervan. Dit noemen we de kleine luchtwegen. Ontstekingen maken de luchtwegen nog gevoeliger, waardoor ze eerder en heviger op allergenen en prikkelende stoffen reageren en u het nog benauwder krijgt. Daarom is het belangrijk om ontstekingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Behandeling astma

In de eerste plaats is het zaak om contact met allergenen en prikkelende stoffen zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast zijn er medicijnen om astma te behandelen. De twee belangrijkste zijn: luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Bij een benauwdheidaanval is een luchtwegverwijder het aangewezen medicijn. U gebruikt dit medicijn alleen als u het erg benauwd hebt of als u heel kortademig bent. Ontstekingsremmers gaan ontsteking van de luchtwegen zoveel mogelijk tegen. Ook beschermen ze tegen prikkelende stoffen, waardoor u minder snel benauwd wordt. Voor deze medicijnen geldt dat u ze dagelijks dient te gebruiken, dus ook als u geen klachten hebt. Bij regelmatig gebruik voorkomt u ontstekingen en andere klachten, zoals eerder beschreven zijn (benauwdheid, moeilijk in- en uitademen, etc).