FMD: Wat te doen bij geneesmiddelen van Teva Nederland?

Op 9 februari 2019 is de Europese Falsified Medicines Directive (FMD) in werking getreden. Het doel van deze richtlijn is om te voorkomen dat vervalste geneesmiddelen bij de patiënt belanden. De patiënt merkt niets van de veranderingen, alles wordt geregeld door bedrijven en apothekers.

Unieke code en verzegeling
Voor FMD worden alle nieuwe verpakkingen van receptplichtige geneesmiddelen van Teva Nederland voorzien van een 2D matrixcode waarin een uniek serienummer is versleuteld. Wij melden de serienummers aan in een Europese databank. Alle nieuwe verpakkingen krijgen een verzegeling.

Wat betekent dit voor u als apotheker?
In de apotheek scant u het geneesmiddel met een barcodescanner en zo meldt u het unieke serienummer af in de databank 

Let op: Staat het unieke serienummer niet in de databank, of is de verzegeling van de verpakking bij aankomst in de apotheek verbroken? Dan is er mogelijk een aanvullende controle nodig. Als u vervalsing vermoedt, meldt u dit dan bij de IGJ.

Op het overzicht hieronder vindt u de verpakkingen met hun verschillende eigenschappen. Download het overzicht als pdf, zodat u het achter de balie kunt hangen. Raadpleeg MyTeva voor meer informatie over de geneesmiddelen van Teva Nederland. 

Download overzicht FMD: Wat te doen bij geneesmiddelen van Teva Nederland