1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. 3 onverwachte manieren waarop astma mijn dagelijks leven beïnvloedt

Financiën, luchtjes en kou: drie manieren waarop astma mijn leven beïnvloedt

Jonge vrouw is gestrest over haar rekeningen voor astma-zorg
Getty Images / AlexSava

Cróna Tansey is een van de duizenden mensen met astma in Ierland. Ze deelt drie onverwachte manieren waarop de aandoening haar leven beïnvloedt.

Door de jaren heen heb ik veel veranderingen moeten doorvoeren om mijn astma onder controle te houden. Van het zorgvuldig kiezen van activiteiten tot het doen van ‘astmaveilige’ aankopen: deze compromissen beschermen mijn gezondheid.

En ik leer nog steeds. Uitzoeken wat mijn astma veroorzaakt is geen eenvoudige reis. Geloof me, sommige dingen kunnen mij nog steeds verrassen.

Toch heb ik er geen spijt van dat ik zo voorzichtig ben geweest. Alle veranderingen en aanpassingen die ik heb aangebracht, hebben de kwaliteit van mijn leven verbeterd. Ik heb ook veel tips en trucs verzameld bij het vinden en ontwikkelen van mijn 'nieuwe normaal'. Hieronder zal ik drie onverwachte inzichten geven over manieren waarop astma mijn dagelijks leven heeft beïnvloed.

1. Kosten: wie had gedacht dat astma zoveel zou kosten?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kom geregeld in de knel door mijn astma-uitgaven. Het is niet overdreven om te zeggen dat astma een grote invloed heeft op mijn maandinkomen.

Ten eerste tellen de doktersbezoeken, de tarieven van de adviseurs en de kosten van de recepten allemaal op. Er bestaat ook (nog) geen medicijn dat astma geneest, dus ik zal de rest van mijn leven deze afspraken en betalingen moeten nakomen.

Ik weet dat ik niet de enige ben die de financiële druk van astma voelt. Uit een onderzoek uitgevoerd door de Asthma Society of Ireland (ASI) bleek dat de gemiddelde respondent in Ierland maandelijks tussen de €100 en €144 uitgeeft.

Dit is een behoorlijke hap uit mijn salaris. Astma komt in veel verschillende vormen voor, waardoor dit per persoon uiteraard verschilt. Het totaalbedrag dat je betaalt, hangt vaak af van de ernst van je aandoening.

Het bedrag wat ik maandelijks kwijt bent voor consulten en medicijnen verschilt nogal. Sommige maanden met astma kunnen duurder zijn dan andere, vooral als ik een luchtweginfectie krijg. Ik heb de afgelopen maanden verschillende luchtweginfecties gehad, wat behoorlijk kostbaar werd. Gelukkig heeft mijn verloofde geen astma of veel ziektekosten. Maar hij heeft daardoor wel aanzienlijk meer besteedbaar inkomen.

Ondertussen neemt 40% van de respondenten in ons land minder medicijnen dan voorgeschreven om kosten te besparen. Ik vind dit zeer zorgwekkend. Het innemen van medicijnen volgens de instructies is een must om astma onder controle te houden en opflakkeringen te voorkomen.

Ik heb een periode doorgemaakt waarin ik mijn astmasymptomen niet onder controle had. Dat lag deels aan mezelf, doordat ik mijn medicatie niet trouw gebruikte en te weinig rekening hield met triggers. Natuurlijk heb ik daarvoor uiteindelijk de prijs betaald. Ik had veel onvoorziene kosten van alle dokters- en ziekenhuisbezoeken. Mijn geestelijke gezondheid had ook te lijden onder alle stress die het veroorzaakte.

Dus ik begrijp het helemaal als je astmasymptomen negeert vanwege de kosten van de behandeling. Maar het is uiteindelijk een dure oplossing, door alle extra kosten! Daarom blijf ik alert op het juist omgaan met mijn astma, zodat ik toch kan genieten van het leven. Gezondheid is echte rijkdom, en ik heb het geluk in een rijk land te wonen met de juiste middelen en specialisten voor mijn aandoening.

Neem alle medicijnen zoals voorgeschreven; je hebt ze nodig. Daarmee voorkom je dat je later meer kosten (of zelfs schulden) krijgt.

2. Cosmetica: alledaagse middelen kunnen een aanval veroorzaken

Een paar jaar geleden had ik niet in de gaten dat cosmetica invloed heeft op mijn astma. Maar toen mijn astma uit de hand liep, probeerde ik wanhopig al mijn triggers op te sporen.

Er was een grote trigger die ik volledig had gemist: spuitbussen. Wanneer ze dichtbij werden gebruikt, sloegen de sterke dampen en rondzwevende chemicaliën gelijk op mijn borst. En het gekke is dat ik deze aerosolen vroeger wel kon verdragen en nu niet meer.

Een doktersbezoek gaf het antwoord: mijn astma was niet onder controle. Ik moest een alternatief vinden, zodat ik deze trigger kon elimineren. Hiervan raakte ik enigszins van streek. Veel van de cosmetische producten die ik gebruikte zaten in een spuitbus, van deodorant tot haarlak. Hoe zou ik deze kunnen vervangen? Maar mijn adem inhouden of naar een andere kamer rennen na het spuiten werkte niet.

Mensen met astma zijn waarschijnlijk gevoeliger voor chemicaliën en sterke geuren. Roll-on deodorant en haarpoeder – geen spray – hielpen ongewenste astma-aanvallen tegen te gaan. Ik heb ook mijn schoonmaakkasten inmiddels gevuld met non-spray-alternatieven. Ze werken net zo goed.

Lees ook: Astmatriggers: vermijden of negeren?

Maar buiten mijn eigen huis is het een andere zaak. Ik heb er geen controle over waar andere mensen spuitbussen gebruiken. Op sommige plaatsen kunnen een paar voorspellende stappen echter helpen. Als ik naar de kapper ga, neem ik altijd een mondkapje mee – ook vóór de COVID-19-dagen. In de winter vormen sjaals een uitstekende barrière tegen deodorant of parfumsprays.

Na een paar uitstapjes worden dit soort voorzorgsmaatregelen pure gewoonten. Eenvoudige veranderingen en voorbereid zijn maken het gemakkelijker om astma op de lange termijn onder controle te houden.

3. Het weer: mijn astma verandert mee met het seizoen

De winter is voor sommige mensen met astma het slechtste seizoen. De astma van mijn moeder verergert alleen in de eerste en laatste maanden van het jaar.

Mijn verhaal is echter een beetje anders. Ik heb het hele jaar door astmasymptomen. Seizoensveranderingen betekenen dat ik moet aanpassen hoe ik met mijn symptomen omga.

Ik ben leerkracht in het basisonderwijs, dus vanaf september komt iedereen terug in de klas. Als je kinderen hebt of je eigen schooltijd herinnert, weet je vast hoe vaak hoest, verkoudheid en griep voorkomen.

De winter is absoluut een moeilijke tijd voor mij. Koude temperaturen en bittere wind kunnen het ademen bemoeilijken. Ik kan het niet vermijden om vaak naar buiten te gaan, maar mondkapjes of sjaals zijn praktische oplossingen.

Lees ook: Hoe je in de winter kunt sporten met astma

Ik ben nooit zo goed geweest in voorkomen van verkoudheid. En het krijgen van een verkoudheid (of griep) kan tot luchtweginfecties leiden. Op hun beurt maken luchtweginfecties het veel moeilijker om astma goed onder controle te houden. Gedurende deze tijd van het jaar besteed ik extra aandacht aan het schoonhouden van mijn handen, bureaus en voorwerpen in de buurt. Het kan een hele klus zijn, maar een antibacterieel doekje of vloeistof kan de ziektekiemen op afstand houden.

Dan komt de lente en word ik drie maanden lang aangevallen door stuifmeel. Gelukkig kan internet of een app helpen bij het meten van het aantal pollen in de lucht. Ook hier kunnen maskers of een dunne sjaal zorgen voor een effectieve oplossing. Ik voorkom ook dat ik stuifmeel van buiten meeneem door mijn kleding en beddengoed binnen te drogen.

De zomer biedt mij de kans om op reis te gaan. Ik bezoek graag nieuwe plaatsen, maar sigarettenrook, luchtvervuiling en sterke geuren zijn onvermijdelijk. Ik neem mijn astmamedicijnen altijd mee, ook  als ik even de hoek om ga. Ik ben altijd alert als het gaat om het meenemen van mijn astmamedicijnen, zeker in de  zomer.

Lees ook: Vakanties met een chronische ziekte: een kwestie van plannen

De conclusie

Astma kan mijn leven tot stilstand brengen als ik dat toesta. Je moet vaak kiezen tussen wat je graag wilt en wat verstandig is en het is niet makkelijk om altijd consistent te zijn in deze situaties.

Veel vrienden die geen astma hebben staan onbezorgd in het leven. Hoewel ik nooit zou willen dat iemand in mijn schoenen zou staan, kan ik wel jaloers zijn op degenen die geen last hebben van koude lucht, scherpe geuren en spuitbussen. Het kan vaak behoorlijk beperkend zijn. Mijn vrienden kunnen ontspannen tijdens een dagje uit, maar ik moet oppassen voor verrassingen.

Toch is niet voorzichtig zijn vaak veel erger. Er is geen betere voldoening dan het besef dat jij jouw astma onder controle hebt. Ik heb de touwtjes in handen. En ik kies voor een goed leven op een bewuste manier.

Let op: De gepresenteerde informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden. Neem altijd contact op met je zorgverlener voor advies over je behandeling.

RESP-NL-NP-00125

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Vrouw met astma reinigt huis terwijl ze zich voorbereidt om te verhuizen.

Verhuizen met astma: 4 waardevolle tips

door Beki Tovey
Vrouw met astma die geniet van een groepstraining zwangerschapsyoga

Veilig sporten met astma tijdens de zwangerschap

door Beki Tovey

Krijgen mijn kinderen ook astma?

door Michelle Rivas