Salbutamol

Wat is salbutamol?

Salbutamol is een geneesmiddel met als werkzame stof salbutamolsulfaat. Salbutamol verwijdt de luchtwegen in uw longen en maakt hierdoor luchttoevoer in en uit uw longen mogelijk. Hierdoor zult u zich minder buiten adem, kortademig of benauwd voelen.

Waarom is salbutamol geschikt voor u?

Salbutamol wordt gebruikt om astma te behandelen. Het kan ook gebruikt worden om astma veroorzaakt door inspanning of astma veroorzaakt door een reactie op allergenen (dit zijn bestanddelen waarvoor u allergisch bent, bv. huisstofmijt, pollen, hondenhaar, kattenhaar, sigarettenrook, enz.) te voorkomen. Naast astma kan salbutamol ook gebruikt worden om ademhalingsproblemen te behandelen die veroorzaakt worden door verstopping van de luchtwegen (bv. chronische obstructieve pulmonaire aandoening [COPD]).

Hoe weet u of salbutamol werkt?

Na het inhaleren van salbutamol zou u na ongeveer 5 minuten moeten merken dat de benauwdheid afneemt. Zo niet, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk dat u dan een hogere dosis salbutamol nodig heeft.

Hoeveel salbutamol en wanneer?

Voor de beste resultaten met salbutamol dient u het indien nodig te gebruiken om de symptomen van astma of andere aandoeningen met vergelijkbare symptomen ter hoogte van de borst, zoals piepende ademhaling, kortademigheid en benauwd gevoel op de borst, te verlichten. Zorg ervoor dat u de blauwe Redihaler altijd bij u heeft.

Neem voor kinderen boven de 12 jaar en volwassen één inhalatie als startdosis. Indien nodig, kan de dosis verhoogd worden naar twee inhalaties. Om astma, veroorzaakt door inspanning of allergenen (bv. huisstofmijt, pollen, enz.) te voorkomen, neem twee inhalaties 10 tot 15 minuten voor de inspanning of voor de blootstelling aan de bekende allergenen. Neem niet meer dan acht inhalaties in 24 uur. Wacht minstens 4 uur alvorens u de volgende toediening neemt.

Kinderen onder de 12 jaar kunnen één inhalatie als startdosis gebruiken. Dit kan indien nodig verhoogd worden naar twee inhalaties. Om astma, veroorzaakt door inspanning of allergenen (bv. huisstofmijt, pollen, enz.) te voorkomen, neem één inhalaties 10 tot 15 minuten voor de inspanning of voor de blootstelling aan de bekende allergenen. Indien nodig, kan dit verhoogd worden naar twee inhalaties. Geef kinderen onder de 12 jaar niet meer dan 2 inhalaties vier keer per dag. Wacht minstens 4 uur alvorens de volgende toediening te nemen.