1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. Astma en intimiteit in een relatie: praat erover!

Hoe kan ik open zijn tegenover mijn partner over astma en intimiteit?

Gelukkig paar omarmen onder deken
Getty Images/ JacoBlund

Astma kan zorgen voor onzekerheid tijdens romantische intieme momenten. Houd jouw partner niet in het ongewisse over je toestand of gevoelens hierover, zegt Michelle Rivas. Lees Michelle's drie tips voor het omgaan met intimiteit en astma.

Voor velen van ons is romantische en fysieke intimiteit al een lastig gespreksonderwerp. Het gesprek kan nog ingewikkelder worden als het over intimiteit en astma gaat.

Het is moeilijk toe te geven dat astma een romantische relatie kan beïnvloeden, maar het is vaak wel het geval. In een onderzoek uitgevoerd door Asthma UK zei tweederde van de 500 deelnemers dat astma hun romantische leven verstoort1.

Even weggaan om medicijnen te nemen tijdens een intiem moment kan beschamend zijn. Het klinkt misschien zelfs als een excuus om te voorkomen dat je intiem wordt. Zeker als je partner geen astma heeft of jouw aandoening niet begrijpt.

Wanneer romantische intimiteit wordt belemmerd door astma, kan dit gevoelens van schuld, afwijzing of schaamte oproepen. Ik irriteer me vooral aan het feit dat mijn lichaam niet wil samenwerken met mijn hart en geest.

Ik dacht dat ‘toegeven’ aan astma mijn partner zou afstoten

In eerste instantie wilde ik mijn partner niet belasten met mijn astma. Ik was bang dat hij mij als ‘kwetsbaar’ zou beschouwen. Ik heb me nooit een dame in nood willen voelen, vooral niet in het begin van onze relatie. Ik wilde gezien worden als sterk en onafhankelijk. Het nemen van medicijnen voor, tijdens of na onze tijd samen zou daar niet aan bijdragen.

Het was niet mijn bedoeling om mijn astma geheim te houden. Maar het was ook niet iets dat ik van de daken wilde schreeuwen. Het duurde een paar maanden voordat ik me eindelijk durfde open te stellen en meer over mezelf en mijn astma met mijn toekomstige echtgenoot begon te delen.

Dus hoe kunnen we negatieve gevoelens rond romantische intimiteit en astma vermijden als we bij onze partners zijn? Deze drie stappen heb ik gevolgd.

3 tips om vertrouwd te raken met astma en intimiteit

1. Praat met je partner over astma en welke invloed dit op jou heeft

Laat je partner niet in het ongewisse over jouw toestand. Onthoud dat deze persoon om je geeft, en dat hij of zij vooral wil dat je gezond en gelukkig bent.

Zelfs als je denkt dat je niets hebt laten merken, is je partner zich waarschijnlijk bewust van je voorzichtigheid of het vermijden van intimiteit.

Ze zijn waarschijnlijk bezorgd en het is aan jou om ze te laten zien hoe ze je kunnen helpen. Het is handig dat je partner bijvoorbeeld weet of jouw astma getriggerd wordt door geurkaarsen of bloemen. Dat voorkomt teleurstelling bij een goed bedoeld romantisch gebaar. Partners moeten zich er ook van bewust zijn dat huisdieren jouw symptomen kunnen verergeren.

Praat ook met jouw partner over het vermijden van astma-triggers in de slaapkamer. Jij krijgt hiermee een betere nachtrust en hoeft je minder zorgen te maken dat astma een intiem moment verpest!

Waar het op neerkomt: relaties zijn gebaseerd op vertrouwen en een open dialoog is cruciaal. Maar romantische intimiteit en astma zijn ook geen tegenpolen. Hoe meer jij denkt dat jouw astma ‘intieme momenten kan verpesten’, hoe meer die houding jou en je partner zal beïnvloeden.

2. Raadpleeg indien nodig je arts

Als jouw astma erger wordt door lichamelijke activiteit of blootstelling aan allergenen, moet je behandelplan mogelijk worden aangepast.

Besteed aandacht aan de mate waarin je levensstijl wordt beïnvloed door astma. Vermijd je intieme momenten omdat je bang bent dat je “het moment verpest” met jouw medicijnen?

Net als bij persoonlijke relaties is een eerlijke en open dialoog met jouw zorgteam superbelangrijk. Je arts moet weten of jouw symptomen verergeren bij lichamelijke activiteit – in of buiten de slaapkamer. Het kan een reden zijn om jouw medicatie of behandeplan aan te passen.

3. Vraag jezelf af of astma het enige is waar je je zorgen over maakt als je intiem wordt

Is intimiteit echt een trigger voor jouw astma? Of is het iets anders? Een mogelijke allergie voor parfum, kleding of iets anders in de kamer? Spanning? Onze hersenen kunnen intieme momenten saboteren in een misplaatste poging ons te beschermen.

Houd een astmadagboek bij voor wanneer jouw symptomen verergeren en je noodmedicatie nodig hebt. Probeer de trigger te lokaliseren die de aanval heeft veroorzaakt. Dit is cruciale informatie voor het volgende doktersbezoek.

Vergeet niet dat jij liefde, intimiteit en respect verdient. Jij bent veel meer dan je astma. Het hebben van een ademhalingsaandoening maakt je niet minder waard. En je hoeft je nooit te schamen als je jouw behoeften met je partner bespreekt.

1 Holmes LJ, Yorke JA, Dutton C, Fowler SJ, Ryan D. Sex and intimacy in people with severe asthma: a qualitative study. BMJ Open Respir Res. 2019 Feb 12;6(1):e000382. doi: 10.1136/bmjresp-2018-000382. PMID: 30956803; PMCID: PMC6424302


De gepresenteerde informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden. Neem altijd contact op met je zorgverlener voor advies over je behandeling.

RESP-NL-NP-00124

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Op reis als mantelzorger: 7 handige tips

door Marc Lawrence

Waarom je aardig voor jezelf moet zijn na een longaanval

door Michelle Rivas

5 Goede Voornemens voor een Gelukkiger Leven met Astma of COPD

door Beki Tovey