Tijd om de veerkracht van de geneesmiddelenproductie in Europa veilig te stellen

Teva Nederland roept de overheid op om nu in actie te komen

24 juni, Haarlem, Nederland – Teva Nederland, de grootste Nederlandse producent van generieke medicijnen, roept de Nederlandse overheid op om te investeren in het waarborgen van een veilige en betrouwbare geneesmiddelenproductie in Europa, voor zowel patiënten als voor het ondersteunen van economische groei.

Ter gelegenheid van de viering van 75 jaar medicijnproductie in Haarlem, sprak Jan-Willem Scheer, onlangs aangestelde General Manager Teva Benelux & Nordics, met leden van het Europees Parlement op een evenement van Renew Europe.

Jan-Willem: “Het is tijd voor verandering. Nederland is een technische grootmacht, met een wereldwijde reputatie op het gebied van kwaliteit en innovatie. We zijn er trots op onderdeel uit te maken van dit erfgoed. Teva produceert 1 op de 5 voorgeschreven generieke recepten in Nederland, bestaande uit zowel levensreddende als ondersteunende geneesmiddelen, en is een toonaangevende organisatie in generieke geneesmiddelen binnen Europa. We zien onszelf als de medicijnkast van Nederland en wij willen meer doen om onze patiënten en de economie te ondersteunen, na deze pandemie. Met wat wij in Nederland produceren, voorzien we zowel onze thuismarkt, Nederland, als het Europese continent.

Tijdens de pandemie kwamen onze werknemers dagelijks naar Haarlem om de medicijnen te produceren die zoveel patiënten nodig hebben. Tegelijkertijd zagen we dat wereldwijde grenscontroles het lastig maakten om medicijnen te exporteren. Hierdoor daalde de beschikbaarheid van actieve farmaceutische ingrediënten (APIs). Door de grote pieken in de vraag kwam de sector onder grote druk te staan.

Gedurende de laatste 20 jaar heeft de Europese geneesmiddelenindustrie hun licenties om actieve farmaceutische ingrediënten te produceren verdrievoudigd, dit terwijl de Aziatische markt 12 keer zo groot werd 01.

Het creëren van een evenwichtigere aanpak van de wereldwijde medicijnproductie is van cruciaal belang om Europese patiënten vertrouwen te geven in het concurrentievermogen van Europa en het vermogen van ons continent om de medicijnvoorraden op peil te houden en te blijven vullen voor de komende jaren."

Wie maakt zich hier zorgen om? Wij allemaal!

Het publiek – en met name patiënten – herkennen deze problemen. Een recentelijk onderzoek 02 onder 3000 patiënten, uitgevoerd door Teva Pharmaceuticals Europe, bevestigde dat slechts 3 op de 10 mensen weten waar hun medicijnen vandaan komen. 7 op de 10 patiënten willen hier meer over weten. Van de 500 Nederlandse ondervraagde patiënten geven 8 op de 10 patiënten aan het belangrijk te vinden dat de overheid investeert in lokale geneesmiddelenproductie (dit ligt wat hoger dan het Europese gemiddelde).

Jan-Willem vervolgt: “Het is een potentiële win-win. Teva Nederland draagt jaarlijks rond €1,2 miljard 03. bij aan de Nederlandse economie, door de productie van geneesmiddelen, het bieden van banen en het faciliteren van de bredere handelsketen. Terwijl we de laatste jaren al aanzienlijk geïnvesteerd hebben, zijn we bereid om meer te doen. We willen graag mogelijke samenwerkingen verkennen die innovaties, banen en welvaart veiligstellen en die bijdragen aan een samenleving die gezonder, groener en eerlijker is.”

- EINDE PERSBERICHT -


Voetnoten

 1. Back to contents.

  Onderzoek van MundiCare, September 2020 voor Progenerika

 2. Back to contents.

  Voorbeschouwing van ‘2021 Teva Consumer Research into Manufacturing’ door Insites Consulting

 3. Back to contents.

  ‘Economic Impact Report’ Teva


Achtergrond voor de redactie

 Teva Pharmaceutical Industries Ltd. ontwikkelt en produceert al meer dan een eeuw medicijnen om mensenlevens te verbeteren. Wij zijn een wereldwijde leider in generieke en gespecialiseerde geneesmiddelen met een portfolio van meer dan 3.500 producten in bijna elk therapeutisch gebied. Wereldwijd gebruiken dagelijks rond de 200 miljoen mensen een Teva medicijn, mogelijk gemaakt door een van de grootste en meest complexe supply chains in de farmaceutische industrie. Naast onze gevestigde aanwezigheid in generieke geneesmiddelen beschikt Teva over belangrijke innovatieve onderzoeks- en operationele activiteiten ter ondersteuning van ons groeiende portfolio van gespecialiseerde en biofarmaceutische producten. Meer informatie: https://www.tevapharm.com/

Teva in Europa 

 Teva is momenteel gevestigd in alle grote markten in Europa, met 28 productielocaties verspreid over het continent. Er zijn bijna een biljoen US dollars geïnvesteerd in Europa met een nieuwe locatie in Ulm, Duitsland, investeringen in Zaragoza, Spanje en aanzienlijk verbeterde capaciteiten in de Dupnitsa fabriek in Bulgarije. Teva heeft circa 20.000 mensen in dienst in de Europese operationele en commerciële organisatieonderdelen. Zodat patiënten toegang hebben tot een veerkrachtige en robuuste supply chain. 93% van de Teva medicijnen worden voor Europa geproduceerd in Europa, inclusief 40% van de APIs voor het Europese portfolio. 

Teva in Haarlem

 • 1 op de 5 generieke recepten in Nederland is een Teva medicijn
 • Teva draagt €1,2 miljard bij aan de Nederlandse economie
 • Teva Nederland bespaarde het Nederlandse zorgstelsel €943 miljoen in 2020
 • Wij bieden 2.500 full-time banen
 • €154 miljoen in “arbeidsinkomen” 
 • Onderschreef recentelijk de ‘Green Deal duurzame Zorg ’ om de impact op het milieu te verminderen

Wat wordt er in Haarlem geproduceerd?

Momenteel werken er 360 medewerkers in de Haarlemse productiefaciliteit. In de fabriek worden jaarlijks ongeveer 7 miljoen flacons met anti-kanker medicijnen geproduceerd, met een maximum capaciteit van ongeveer 10 miljoen flacons.

Van deze 7 miljoen flacons zijn 6,6 miljoen ‘reguliere’ anti-kanker medicijnen, en 400.000 flacons complexe injecteerbare geneesmiddelen. 300 miljoen droog poeder inhalatiecapsules voor astma worden jaarlijks ook geproduceerd in Haarlem.

De Nederlandse fabriek in Haarlem produceert steriele injecteerbare medicijnen voor kanker behandelingen (chemotherapie), en medicijnen voor astma en behandelingen van longziekten (droog poeder inhalatiecapsules).

Voor meer informatie

René Klasen 
Teva Pharmaceuticals Haarlem

M + 31 6 51 78 47 28
E rene.klasen@teva.nl

Marly van Bragt
Omnicom PR Group

+31 6 29 33 28 30
E marly.vanbragt@omnicomprgroup.com