Mexiletine

In de uitzending van Kassa van BNNVARA van zaterdag 2 november jongstleden was een item opgenomen over het geneesmiddel Mexiletine waarvan de prijs door de fabrikant met tienduizenden euro’s is verhoogd nu het een weesgeneesmiddelenstatus heeft gekregen. De fabrikant van dit medicijn is het Indiase bedrijf Lupin.

Tijdens de uitzending werd echter de naam van de fabrikant niet genoemd. Wel werd veelvuldig een (buitenlandse) Teva-verpakking van Mexiletine getoond, zeer prominent in beeld. Teva is in Nederland echter geen aanbieder van het betreffende geneesmiddel en wij hebben de prijs van dit product dan ook niet verhoogd.

Omdat de naam van Teva op het geneesmiddel zo vaak en zo prominent in beeld is heeft Kassa bij de kijker de foutieve indruk gewekt dat het hier om Teva als fabrikant gaat. Teva is van mening dat Kassa misleidende beelden heeft getoond waardoor de indruk wordt gewekt dat Teva de leverancier is van Mexiletine in Nederland, die de prijs heeft verhoogd. In het programma is een onjuist beeld van de werkelijke situatie gegeven wat de goede naam en reputatie van Teva beschadigt.

Wij hebben Kassa gevraagd om op korte termijn de berichtgeving te rectificeren. Kassa heeft de uitzending van hun website verwijderd en ons toegezegd dat de naam Teva van de verpakking Mexiletine die in beeld komt wordt gehaald, voordat de aflevering weer online gaat. In de herhaling van de aflevering zal onze naam ook niet meer op het potje te zien zijn. Bovendien komt er onder de link naar de aflevering op hun website een rectificatietekst. Tevens is er vanuit Kassa via Twitter een rectificatie verstuurd.