Nivel onderzocht Mijn Geneesmiddel in Beeld

Onderzoeksinstituut Nivel heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het kosteloze en gepersonaliseerde medicatieoverzicht Mijn Geneesmiddel in Beeld. Medicijngebruikers en mantelzorgers zijn positief over MijnGiB.

  • Deelnemers aan het onderzoek begrepen zowel de medicatieafbeeldingen als de reguliere etiketteksten goed.
  • MijnGiB heeft minder meerwaarde voor mensen die routinematig geneesmiddelen gebruiken.
  • MijnGiB lijkt wel een uitkomst te kunnen zijn voor mensen met complex medicijngebruik of voor mensen die van medicijnen wisselen.
  • Daarnaast kan het mantelzorgers een beter overzicht geven.

Gebruiksinstructies op het etiket van voorgeschreven medicatie worden niet altijd door iedereen goed begrepen. Dat kan leiden tot onjuist gebruik van de medicatie, met alle gevolgen van dien.  Teva ontwikkelde daarom MijnGiB. Dit is een gepersonaliseerd overzicht van alle actuele voorgeschreven medicatie met daarbij visuele informatie over onder andere innamemomenten, de indicatie en waarschuwingen bij gebruik. MijnGiB wordt inmiddels door zo'n 470 apotheken aangeboden aan patiënten. Wat vinden mensen van het nieuwe overzicht? En begrijpen zij de instructie inderdaad beter? Het Nivel onderzocht dit middels een experiment en interviews.

Bekijk hier het volledige onderzoeksrapport

 
Op http://www.MijnGiB.nl kunnen cliënten zien welke apotheek in hun buurt MijnGiB gebruikt. Vragen? Uw Teva-rayonmanager staat graag voor u klaar met advies over Mijn Geneesmiddel in Beeld. Apotheken kunnen ook MyTeva raadplegen via https://my.teva.nl/services voor ondersteunende materialen. U kunt ons ook bereiken via email: MijnGiB@Teva.nl.

MULTI-NL-NP-00130