Slimme technologie stimuleert lotgenotencontact tussen mensen met MS

Slimme technologie kan meer dan helpen stappen tellen of calorieën minderen. Deze technologie kan ook mensen met multiple sclerosis (MS) helpen contact met lotgenoten te leggen.

Teva heeft onderzocht of online apparaten de gezondheid ten goede kunnen komen en de patiënt kunnen helpen meer controle over zijn ziekte te ervaren. Het resultaat was de eerste Teva-studie met MS-patiënten die online ondersteuning kregen, tevens een blauwdruk voor toekomstige projecten in e-health.

Teva heeft onderzocht of online apparaten de gezondheid ten goede kunnen komen en de patiënt kunnen helpen meer controle over zijn ziekte te ervaren. Het resultaat was de eerste Teva-studie met MS-patiënten die online ondersteuning kregen, tevens een blauwdruk voor toekomstige projecten in e-health.

Het team koos drie technologieën: een smart watch om de activiteit van de patiënt te monitoren, een slaapsysteem om de duur en kwaliteit van slaap te meten, en een slimme weegschaal om veranderingen in gewicht en lichaamssamenstelling bij te houden.

Deze aanpak leidde tot een paar onverwachte inzichten. Door de specifieke opzet van het onderzoek hadden de deelnemers contact met elkaar. Zoals een van de teamleden opmerkte: "Er ontstond een gevoel van saamhorigheid, waardoor deelnemers elkaar gingen helpen." Er ontstonden echte relaties tussen mensen die elkaar nooit eerder hadden ontmoet en in verschillende delen van het land woonden. Het was fascinerend om te zien."

Kiezen van de juiste partners

Gewoonlijk wordt dit soort onderzoek uitgevoerd als een klinisch onderzoek, maar dat zou miljoenen dollars kosten en alleen de werving van deelnemers zou al maanden vergen.

Het kiezen van een externe partij die net zo betrokken was als het internationale team was cruciaal. Teva ontwikkelde een goede samenwerking met het team bij Withings (nu eigendom van Nokia), dat heeft geholpen met de apparaten en het analyseren van de verzamelde gegevens, evenals het team van C Space Health, dat in staat was om de deelnemers te verzamelen en de betrokkenheid te verhogen.

C Space Health was een flexibele partner. Op verzoek van het team van Teva zetten zij een online portal op voor de deelnemers. Dit stelde het team in staat om de context van de data die zij verzamelden te verkennen, waarmee ze ervoor zorgden dat de lessen die uit de studie werden getrokken toegepast konden worden in de toekomst. Ze voerden ook een gedetailleerd leerplan rondom gewone activiteiten uit en ze namen vragenlijsten af om meer te weten te komen over de ervaringen van mensen met slimme technologie, waaronder hun visie op wat een 'slechte' of 'goede' MS-dag inhoudt en hun algehele ideeën over welzijn.

De voordelen van objectieve gegevens

Na vijf maanden deelgenomen te hebben aan de studie deelden de deelnemers hun bevindingen. Patiënten zeiden dat ze onder de streep het gevoel hadden dat ze beter zicht hadden op hun ziekte, omdat ze de beschikking kregen over objectieve data die ze daarvoor nooit hadden.

Voor Teva heeft de studie waardevolle inzichten opgeleverd in de kansen die e-health en andere non-medicinale behandelingen bieden, waarmee de weg is vrijgemaakt voor investeringen en onderzoek.

Teva heeft bijvoorbeeld ontdekt dat fitness trackers gewoonlijk om de pols worden gedragen, terwijl mensen met MS vaak problemen met het evenwicht hebben, waardoor ze vaak met een stok lopen of iemands hand vasthouden. In zo'n geval bewegen zij de arm niet heen en weer, en telt de stappenteller de stappen dus niet. Het is duidelijk dat het ontwerp van deze apparaten beter op deze populatie afgestemd moet worden.

Patiënten zich beter laten voelen

Teva kan de resultaten van het onderzoek goed gebruiken voor het bedenken van nieuwe services bij MS, maar ook bij andere chronische ziektes. Uiteindelijk draait het om één doel: mensen zich beter te laten voelen.

 NPS-ALL-NP-00015 MEI 2018