Wereld IBD Dag 19 mei 2023 - IBD kent geen leeftijd

Extra aandacht nodig voor 60-plussers met chronische darmziekte

Vrijdag 19 mei 2023 is het Wereld IBD Dag en wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de chronische darmontstekingsziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. In Nederland kampen circa 90.000 mensen hiermee, ofwel 1 op de 200 mensen. Deze zeer ingrijpende ziekten, ook wel Inflammatory Bowel Disease (IBD) genoemd, krijg je meestal op jonge leeftijd, maar er is ook een piek rond 60 jaar. Symptomen als hevige buikpijn, vermoeidheid en diarree zorgen bij mensen met IBD voor allerlei uitdagingen gedurende hun leven. Het thema van Wereld IBD Dag is net als vorig jaar IBD kent geen leeftijd (IBD has no age), met dit jaar extra aandacht voor 60-plussers met IBD.

Vijf filmportretten die raken

Speciaal voor Wereld IBD-Dag lanceert Crohn & Colitis NL vijf korte filmportretten en een podcast waarin patiëntervaringen worden gedeeld. De films en podcast staan in het teken van het thema van Wereld IBD-Dag 2023: IBD kent geen leeftijd (IBD has no age) en zijn te vinden op https://www.crohn-colitis.nl/actueel/wereld-ibd-dag-19-mei-2023

Op Wereld IBD-dag (19 mei) kleurt de wereld paars

Elk jaar op 19 mei wordt wereldwijd campagne gevoerd om de algemene bewustwording rond IBD te vergroten. Een van de acties is het paars verlichten van iconische gebouwen in de hele wereld. In Nederland worden het Evoluon en gebouw TQ5 en de twee torens op Strijp-T in Eindhoven paars verlicht. Ook farmaceutische bedrijven, waaronder Teva in Haarlem, besteden op Wereld IBD Dag extra aandacht aan de chronische darmziekten middels paarse verlichting en/of op social media.

Foto’s delen met #IBDkentgeenleeftijd

In de week van Wereld IBD Dag wordt ook op social media volop aandacht gevraagd voor IBD met de hashtags #IBDkentgeenleeftijd en #wereldIBDdag. Crohn & Colitis NL deelt die dag foto’s en korte filmpjes van mensen met IBD. Hiermee laten zij zien, dat IBD geen leeftijd kent.

NPS-NL-NP-00107