Teva Retourbox

Ongebruikte medicijnen? Gooi ze niet weg, maar lever ze in!

1-Visu-EcoCompact-Voor-met-rechts-vrijstaand-klein.png

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er in ons land jaarlijks ongeveer 190 ton geneesmiddelresten in het milieu terechtkomen. Om in apotheken een praktische en milieubewuste oplossing te bieden, is jaren geleden de Teva Retourbox ontwikkeld. Teva deed dit in samenwerking met apothekers en met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, Renewi en MediSchoon. Inmiddels hebben honderden apotheken door het hele land een Teva Retourbox in hun publieksruimte staan.

In de apotheek worden de opvangbakken vanuit de Teva Retourbox regelmatig geleegd in het grote verzamelvat, waarna de apotheek de inhoud laat ophalen door de gemeentelijke of regionale afvalinzameldienst. De apotheek kan er voor kiezen om via beide hoge cilinders medicijnafval in te zamelen, of om de rechtercilinder te gebruiken voor gescheiden inzameling van bepaalde diabetesmaterialen of batterijen van elektronische medische hulpmiddelen. Stickers om desgewenst over de oude instructie heen te plakken zijn verkrijgbaar bij de Teva Rayonmanager. De apotheek kan er ook voor kiezen om aan de rechtercilinder een bestemming te geven die specifiek afgestemd is op de lokale situatie. Voorheen werden lege doordrukstrips apart ingezameld, maar de trend is om steeds meer aan afval-nascheiding te doen. Veel Nederlandse gemeenten werken al volgens dit principe. Met moderne technieken is het efficiënter en effectiever (en minder milieubelastend) om afvalstromen waar nodig achteraf te scheiden. Dit geldt met name voor drankkarton, plastic, aluminium en metaal.

Teva biedt sinds kort ook een kleinere variant aan (de helft smaller en zonder cilinders): de Teva Retourbox EcoCompact. Handig voor apotheken die wat minder vrije vloeroppervlakte hebben. De afmetingen van deze variant zijn 45 cm diep x 35 cm breed x 135 cm hoog. Uiteindelijk vervangt deze nieuwe versie de klassieke Teva Retourbox.

De Teva Retourbox is niet bedoeld voor naalden, tenzij de apotheek anders aangeeft. Teva adviseert om altijd de instructies op te volgen die de apotheek aanbrengt op of bij de Teva Retourbox, zodat apotheekpersoneel en apotheekbezoekers altijd veilig kunnen omgaan met medicijnafval. Qua veiligheid van persoonsgegevens wordt altijd aanbevolen dat patiënten geen papier deponeren in de Teva Retourbox. Gebruikte verpakkingen en bijsluiters horen thuis bij het oud papier. Men kan zelf etiketten verwijderen of persoonsgegevens doorstrepen.

Met dit unieke en milieubewuste initiatief is Teva Nederland de eerste geneesmiddelenfabrikant die apotheken en consumenten een praktische oplossing aanreikt op dit gebied. Apotheken kunnen een Teva Retourbox bestellen via Retourbox@Teva.nl en meer informatie vinden op MyTeva. Zo helpt Teva samen met apotheken en consumenten op een veilige manier te voorkomen dat geneesmiddelresten in het oppervlaktewater belanden via toilet, riool en huisafval.

Is er nog geen Teva Retourbox bij u in de buurt? Ga dan naar de milieustraat of een inleverpunt voor klein chemisch afval van de gemeente. Helpt u ook mee om het milieu geneesmiddelvrij te maken?

Staat mijn apotheek erbij?

Meest gestelde vragen over de Teva Retourbox
NPS-NL-NP-00053