Wij hebben de Teva Retourbox ontwikkeld voor de inzameling van restmedicatie en lege doordrukstrips. Zo helpen wij samen met apotheken en consumenten voorkomen dat geneesmiddelenresten in het oppervlaktewater belanden via het riool en het huisafval. Alle apotheken in Nederland die medicijnresten en lege doordrukstrips op milieubewuste manier willen inzamelen en laten verwerken kunnen de Teva Retourbox bij ons aanvragen.

Minstens 140.000 kilo aan medicijnresten belandt jaarlijks in het oppervlaktewater. Dit is gebleken uit onderzoek van het RIVM. Om het probleem aan te pakken werken de overheid, zorgsector, waterschappen en drinkwaterbedrijven nauw samen. Voorkomen van vervuiling is een belangrijk onderdeel van de oplossing. 

Inleveren van medicijnresten en lege doordrukstrips

Hebt u medicijnen over die u niet meer gebruikt? Bijvoorbeeld pillen in een strip, een tube zalf of een drankje in een flesje? Lever ze dan in. Zo draagt u zelf bij aan een beter milieu.

De Teva Retourbox in de apotheek

De teva retourbox in de apotheekIn steeds meer apotheken vindt u de Teva Retourbox.

Hierin kun u uw restmedicatie en lege doordrukstrips deponeren. Het afval wordt vervolgens verzameld en gescheiden in afzonderlijk afbreekbare componenten.

Herbruikbare bestanddelen worden gerecycled. 

  

Gratis verzamelzakje voor thuis

Vraag uw apotheker om een gratis verzamelzakje. Hierin bewaart u thuis uw lege doordrukstrips en ongebruikte geneesmiddelen. Is het zakje vol? Dan kunt u het bij uw volgende bezoek aan de apotheek legen in de Teva Retourbox.

Voorkom milieuschade

Spoel nooit uw ongebruikte medicijnen door de wc of gootsteen. Spoel glazen flesjes met geneesmiddelen niet om. En gooi restmedicatie nooit weg met het gewone huisvuil. Ook lege doordrukstrips zijn schadelijk. Ze bevatten meestal een combinatie van milieubelastende materialen zoals aluminium en plastic en kunnen nog medicijnresten bevatten.

Bovendien is het veiliger om overgebleven geneesmiddelen in te leveren. Zo weet u zeker dat u ze niet door elkaar haalt met de medicijnen die u nog wel gebruikt.

Is er nog geen Teva Retourbox bij u in de buurt? Ga dan naar de milieustraat of een inleverpunt voor klein chemisch afval van de gemeente. 

Partners

De Teva Retourbox is een initiatief van Teva Nederland en wordt aangeboden in samenwerking met deelnemende apotheken, RenewiMediSchoon en het Instituut voor Verantwoord Medic─│ngebruik.

overtollige_medicijnen_retou  

NL/GEN/19/0018