COPD

U hebt COPD en daarom heeft uw arts u een Redihaler voorgeschreven.

Wat is COPD?

Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door een chronische ontsteking. Het voornaamste kenmerk van COPD is hoesten, vooral 's ochtends. Deze hoest kan maandenlang aanhouden. Op een gegeven moment neemt het hoesten ook overdag toe en treden kortademigheid en een piepende ademhaling op. COPD komt alleen voor bij volwassenen en wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door jarenlang roken.

Behandeling COPD

COPD is, net als astma, helaas niet te genezen. Wel is het mogelijk de klachten te verminderen. Omdat roken één van de belangrijkste oorzaken is voor het ontstaan van blijvende schade aan het longweefsel, is stoppen met roken erg belangrijk.

Klachten COPD

Mensen met COPD hebben vrijwel voortdurend klachten, variërend van hoesten, slijm opgeven tot kortademigheid. Daarnaast maakt COPD de luchtwegen meer prikkelbaar. Patiënten merken dit doordat zij extra kortademig worden als ze in aanraking komen met bijvoorbeeld rook, koude lucht, mist of allerlei luchtjes. COPD heeft vaak een behoorlijk grote invloed op het dagelijks leven. De patiënten kunnen zo veel problemen met ademhalen krijgen dat ze invalide worden en in een rolstoel terechtkomen. Ze zijn dan continu benauwd en moeten vaak extra zuurstof gebruiken.

Steeds meer COPD in Nederland

Ruim 500.000 mensen in Nederland hebben COPD. De ziekte komt vooral voor bij ouderen (17% van de mensen boven de 80 jaar heeft COPD). Er komen in Nederland, net zoals in de rest van de wereld, steeds meer mensen met COPD bij.

Meer informatie

Woman is using Redihaler

Wat is de Redihaler?

De Redihaler is een ademgestuurde inhalator en verschilt daarom in gebruik van andere inhalatoren. 

Lees meer Wat is de Redihaler?

Astma

U hebt astma en daarom heeft uw arts u een Redihaler voorgeschreven.

Lees meer Astma