1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. Astma en werk: Goede tijden, slechte tijden

Astma en werk: Goede tijden, slechte tijden

Getty Images / eclipse_images

Lichamelijk zwaar werk doen, kan lastig zijn als je astma hebt. Timmerman Jamie deelt zijn ervaringen.

Fysiek werk doen met astma, hoe gaat dat bij jou? Ik denk dat het voor mij hetzelfde is, als voor iedereen die werkt en astma heeft. Je hebt goede dagen en slechte dagen. Op sommige dagen denk je er helemaal niet aan en op andere dagen kun je er niet omheen.

Ik ben een ZZP’er in de bouw. Als timmerman maak ik vooral meubels op maat voor keukens, badkamers, slaapkamers en thuiskantoren. Ongeveer 80% van mijn werk bestaat uit het plaatsen van kledingkasten in slaapkamers.

Het is uitdagend, maar interessant werk

Voor mij is het een prima baan. Ik vind het leuk wat ik doe en als ik klaar ben met een klus, voel ik me heel voldaan over mijn werk en dat is fantastisch. De producten die ik maak zijn behoorlijk geavanceerd en het is mooi om te zien hoe een ontwerp tot leven komt. Wat ik niet prettig vind, zijn kleine kamertjes en trappen. Het klinkt logisch, maar mensen hebben natuurlijk kledingkasten in hun slaapkamers en de meeste slaapkamers zijn boven en vaak zijn die kamers best wel klein. Dit betekent dat ik alle materialen (panelen, deuren, gereedschap enz.) de trap op moet slepen naar die kamer, voordat ik kan beginnen met mijn werk.

Kort samengevat begint een typische dag 's ochtends met het inladen van het meubilair in de bestelwagen. Dan rijd ik naar het adres van de klant, laad het meubilair uit en breng het naar de kamer waar het geïnstalleerd moet worden. Ik haal al het gereedschap dat ik nodig heb uit de wagen en dan kan ik pas beginnen met het plaatsen van het meubilair (dat kan vijf uur of vijf dagen duren, afhankelijk van de klus). Als ik klaar bent met het installeren, moet ik al het gereedschap en het afval weer in de bestelwagen laden en daarna ga ik naar huis. De volgende dag sta ik weer klaar voor de volgende klus.

Goede tijden, slechte tijden

Hoe het gaat met mijn astma in een stoffige werkomgeving met een bijna oneindig aantal keren omhoog en omlaag op de trap, terwijl ik grote panelen en zware gereedschapskisten draag? Over het algemeen gaat het redelijk goed. Zoals ik al eerder zei, heeft iedereen met astma waarschijnlijk goede en slechte dagen, afhankelijk van de ernst van hun aandoening, hun astmatriggers en hun dagelijkse bezigheden. Als ik onderweg ben naar een klus en ik voel dat ik een slechte astmadag heb, dan weet ik dat ik het wat rustiger aan moet doen die dag. Vooral als ik aan het uitladen ben, zorg ik ervoor dat ik zo nu en dan even uitrust, zodat ik niet het gevoel krijg dat ik niet meer goed kan ademhalen.

De werkruimte schoon houden

Stof is voor velen een astmatrigger, voor mij ook, en daarom moet ik ervoor zorgen dat ik dat ook onder controle houd. Ik gebruik een stofafzuiger die verbonden is met mijn elektrische gereedschappen om stof uit de lucht te houden. Opvegen met een stoffer en blik werkt echt niet, hierdoor komen de stofdeeltjes in de lucht terecht waardoor mijn astma erger kan worden. In plaats daarvan gebruik ik een stofzuiger om de kamer en mijn werkruimte schoon te houden en een gezichtsmasker als ik denk dat ik die extra bescherming nodig heb.

Begrijp me niet verkeerd, sommige dagen word ik er behoorlijk gestrest van. Ik werk met veel verschillende onderdelen en soms is het lastig werken met meubilair op maat. Het kan vooral stressvol zijn als er veel gedaan moet worden in een korte tijd en ik, zwetend en buiten adem, een pauze moet inlassen om mijn ademhaling weer op orde te krijgen. Maar op goede dagen ben ik soms al klaar met uitladen voordat ik aan mijn astma denk.

De boodschap

Al met al heb ik er vertrouwen in dat ik mijn symptomen en triggers onder controle kan houden. Ik weet dat ik, zolang ik mijn astma onder controle houd, door kan gaan met mijn lichamelijk zwaar werk, als ik maar zoveel pauzes neem als nodig om de klus te klaren.


OPC-NL-NP-00003

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Zomer, astma en hooikoorts: 5 manieren om uw allergieën onder controle te houden

door Beki Tovey

Tips om je huis astma-vriendelijk te maken

door Cróna Tansey

7 Vragen die iedereen met COPD moet stellen na de diagnose

door John Bottrell