1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. Astma en reislust: valt dat te combineren?

Astma en reislust: valt dat te combineren?

“Er is nog een hele wereld te ontdekken. Astma heeft geprobeerd mij op te sluiten, maar ik laat het niet toe. Reizen is een van mijn passies en dat weiger ik op te geven."

Toen Cróna Tansey met haar verloofde op een unieke reis ging, wist ze dat het een uitdaging zou zijn om haar astma onder controle te houden. Maar met wat voorbereiding, een scherp oog voor eventuele triggers en flink wat geduld, slaagde ze erin om de vakantie van haar dromen te hebben.

“Reizen herinnerde me eraan hoe gevaarlijk onoplettendheid voor je astma kan zijn”, zegt ze. “Ik heb geleerd om mijn gezondheid nooit als vanzelfsprekend te beschouwen, want er is niet veel voor nodig om de controle kwijt te raken."

Ik ben onlangs dertig jaar geworden, een mijlpaal om te vieren. Daarom hebben mijn verloofde en ik een reis geboekt om het noorderlicht te zien in Tromsø, Noorwegen. Mijn astma was al enkele maanden goed onder controle en voorspelbaar. Ik herstelde enkele weken daarvoor zelfs van de gevreesde COVID-19, zonder al te veel opflakkeringen van mijn astma.

De manier waarop ik herstelde van het virus, gaf me een enorme vertrouwensboost. En die had ik nodig. Volgens de voorspellingen zouden de temperaturen in Tromsø dalen tot min negen. Ik had nog geen ervaring met dit soort kou en koude lucht is nou juist een van mijn grootste astmatriggers.

Ik dacht lang en hard na over de beste voorbereiding om mezelf te beschermen tegen de kou, terwijl ik toch kon ontspannen en genieten van de vakantie. Tijdens de reis hadden we alleen handbagage, want we waren van plan om ons tijdens de reis veel te verplaatsen. Wij hadden veel activiteiten geboekt in het gehele noorden van Noorwegen en bagage van plaats naar plaats slepen was geen optie. Sommige van mijn astmamedicatie en -apparatuur zijn echter best groot en namen veel van de weinige ruimte die ik had in beslag.

Het scheelde niet veel of ik had het spul thuisgelaten, omdat ik mijn astma al zo lang goed onder controle had. Ik achtte het onwaarschijnlijk dat het tijdens onze korte trip slechter zou gaan.

Maar uiteindelijk heb ik toch alles meegenomen en ik ben zo blij dat ik dat heb gedaan. Ik heb ook wat warme snoods (een sjaal gekruist met een capuchon!) ingepakt en een masker met een filter om mijn gezicht af te schermen voor de koude lucht.

Lees ook: 3 tips voor reizen met ernstige astma

Tot nu toe gaat alles goed

Na alles zo goed mogelijk geregeld te hebben, gingen we op vakantie. Het was zo spannend om te reizen zonder me zorgen te maken over alle beperkingen van de pandemie en ik wilde optimaal genieten.

Toen we in Noorwegen landden, drong het tot me door hoe ijskoud min negen graden eigenlijk was. Maar in tegenstelling tot Ierland was het niet winderig. De lucht voelde erg fris aan en de kou was draaglijk. Ik was tevreden over hoe goed ik het uithield in de kou, vooral de eerste dagen.

Als verrassing voor mijn verjaardag heeft mijn verloofde een uitstapje naar de Lyngen Alpen geregeld. We zijn gaan sneeuwscooteren en wandelen met sneeuwschoenen. Die avond verbleven we in een Crystal Lavvo (een soort blokhut met een glazen dak) en zagen we het noorderlicht. Het was een magische ervaring die ik nooit zal vergeten!

Voortdurend alert zijn op triggers

Toen ik de houtkachel in de hut zag, sloeg de paniek enigszins toe. Wat zou het effect zijn van de rook op mijn luchtwegen? Op zulke momenten wordt het verschil tussen mij (de astmapatiënt) en mijn astmavrije verloofde pijnlijk duidelijk. Ik vind het vervelend dat ik me zorgen moet maken om mogelijke triggers, maar zo is het leven nou eenmaal. Je moet realistisch zijn over je gezondheid en deze niet in gevaar brengen.

Ik besloot 's nachts mijn masker te dragen. Ik hoopte dat het mij zou beschermen tegen de koude lucht, de rook, en de prikkelende geur van brandend hout. Ik wilde zeker niet dat mijn astma zou afdoen aan de fantastische ervaring die we hadden. We zagen het noorderlicht en ik voelde me overweldigd door dankbaarheid en geluk.

Mijn astmasymptomen halen me in

Toen we de volgende dag naar Tromsø terugkeerden, kon ik de achteruitgang in mijn borst voelen. De rest van de reis begon mijn ademhaling behoorlijk te piepen. Het waren de laatste paar dagen, dus mijn symptomen hadden gelukkig geen enorme invloed meer op onze geplande activiteiten.

Maar ik was me ervan bewust dat mijn astma op het punt stond om erger te worden. Ik wilde de laatste dagen niet bederven door in paniek te raken, maar ik raakte het knagende gevoel in mijn longen maar niet kwijt.

Het was frustrerend omdat ik me netjes aan mijn alle voorschriften en regels van astmazorg had gehouden. Het leek erop dat mijn gevoel van veiligheid onterecht was geweest. Ik had alles goed gedaan en mijn astma was toch verslechterd.

Lees ook: Vakanties met een chronische ziekte: een kwestie van plannen

Het was een constante strijd om mijn symptomen onder controle te houden en te genieten van ons avontuur. Ik was ook bang dat ik de vakantie voor mijn verloofde zou verpesten.

Gelukkig had ik al mijn geneesmiddelen mee, dus ik had alles bij me wat ik nodig had om mijn opstandige longen te verlichten. Ik heb geleerd om mijn gezondheid nooit als vanzelfsprekend te beschouwen, want er is niet veel voor nodig om de controle kwijt te raken.

Je astma onder controle houden in het buitenland is een heel andere ervaring

De vlucht naar huis was lastig en ik had het moeilijk die dag. Ik kreeg veel starende blikken en vreemde reacties vanwege mijn voortdurende hoesten (COVID is nog steeds niet ver uit ieders gedachten). Ik heb alles gedaan om mijn symptomen tijdens het reizen te verlichten, maar het was niet gemakkelijk. Telkens als ik sprak, barstte ik in een piepende ademhaling en hakkelen uit, waardoor mijn borstkas van streek raakte. Het was vermoeiend.

Deze ervaring herinnerde me aan andere momenten waarop mijn astma escaleerde in het buitenland. Een paar jaar geleden bezocht ik New York tijdens het sneeuwseizoen. De koude lucht bracht zo'n erge astma-episode teweeg, dat ik me de rest van de reis geschokt voelde en overdreven voorzichtig werd.

Toen ik terug in Ierland was, duurde het een week voordat mijn astma weer het normale niveau had bereikt.

Het was een enorme ontwrichting, en ik was geschrokken over hoezeer triggers mij nog konden beïnvloeden. Toen ik thuis kwam, zorgde ik ervoor dat ik weer helemaal de oude werd. Ik hield me goed aan mijn astmazorgplan, maar ik sprak ook met mijn arts, die me goed advies gaf. Naast de voorgeschreven medische behandeling gebruikte ik een zalf op mijn borst en inhaleerde ik hete douchestoom om mijn symptomen te verlichten. Toen mijn ademhaling weer normaal was en mijn borstkas zich weer ontspande, kon ik wel huilen van opluchting.

Lees ook: Astmatriggers: vermijden of negeren?

Dus, is reizen met astma de moeite waard? Natuurlijk! Maar blijf goed opletten

Ik heb astma geaccepteerd als onderdeel van mijn leven en de laatste tijd sta ik er echt positief in. Mijn astma is goed onder controle en ik volg mijn actieplan, wat voor mij altijd goed heeft gewerkt.

Reizen herinnerde me eraan hoe gevaarlijk onoplettendheid voor je astma kan zijn. Ik heb in het buitenland nou eenmaal niet dezelfde gezondheidszorg als ik thuis zou hebben. Als ik in het buitenland een milde tot matige aanval krijg, moet ik vertrouwen op mijn actieplan en op alles wat ik bij me heb of bij lokale apotheken kan halen. Die gedachte is een beetje eng!

Soms lijkt thuisblijven dan een aantrekkelijk alternatief. Daar kan ik me verstoppen voor mogelijke triggers die ik op vakantie kan tegenkomen. Maar dan kan ik niet het leven leiden dat ik wil. Ik moet optimistisch blijven en doorgaan. Als ik in het buitenland in ernstige nood verkeer, weet ik dat mijn verloofde de medische hulp regelt die ik nodig heb.

Er is nog een hele wereld te ontdekken. Ik heb het geluk dat ik in een tijd leef waarin ontdekken mogelijk is en aangemoedigd wordt. Astma heeft al eerder geprobeerd mij op te sluiten, maar ik laat het niet toe. Reizen is een van mijn passies, en dat weiger ik op te geven.

 

RESP-NL-NP-00095

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Jonge vrouw is gestrest over haar rekeningen voor astma-zorg

Financiën, luchtjes en kou: drie manieren waarop astma mijn leven beïnvloedt

door Sarah Bailey
Lees meer
Vrouw met astma reinigt huis terwijl ze zich voorbereidt om te verhuizen.

Verhuizen met astma: 4 waardevolle tips

door Beki Tovey
Lees meer
Vrouw met astma die geniet van een groepstraining zwangerschapsyoga

Veilig sporten met astma tijdens de zwangerschap

door Beki Tovey
Lees meer