1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. Astmasymptomen die je niet mag negeren

Astmasymptomen die je niet mag negeren

Het is soms moeilijk om vast te stellen wanneer jouw astmasymptomen van vervelend naar potentieel gevaarlijk zijn gegaan en medische behandeling vereisen.

Hoewel ik het gevoel heb dat ik mijn astma vrij goed ken, heb ik me vaak afgevraagd waar die lijn zich precies bevindt. Wanneer zijn mijn symptomen ernstig genoeg om naar de spoedeisende hulp te gaan? Gelukkig is dat niet gebeurd, maar in de loop der jaren heb ik wel geregeld medische hulp moeten zoeken voor mijn astma.

Wanneer je jouw eigen toestand begrijpt, herken je de alarmbellen die erop wijzen dat het tijd is om een dokter te bellen of naar de eerste hulp te gaan, zonder te hoeven twijfelen.

Astmasymptomen die je niet mag negeren

Astmasymptomen kunnen vaak thuis worden behandeld met geneesmiddelen die door jouw arts zijn voorgeschreven. Soms nemen de symptomen echter niet af door medicatie of zijn ze intenser dan normaal.

Als je abnormale symptomen ervaart of als jouw geneesmiddelen geen effect hebben, kun je het beste jouw arts bellen en hem/haar de situatie laten weten. Men zal helpen om de volgende stappen te bepalen.

Naar mijn mening en ervaring is het altijd het beste om het zekere voor het onzekere te nemen. Als je om wat voor reden dan ook jouw dokter niet kunt bereiken, ga dan naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp.

Hieronder volgen tekenen van een mogelijk ernstige astma-aanval, volgens de Mayo Clinic:

  • ernstige kortademigheid, die aanzienlijk erger is dan normaal of optreedt in rust
  • ernstige piepende ademhaling
  • ernstige hoest die je niet kunt stoppen
  • piekstroommetingen in jouw lage “gele zone” of “rode zone” (minder dan 60 procent van je beste meting)
  • symptomen die niet verbeteren na het gebruik van noodmedicatie, of als je vindt dat je meer doses nodig hebt dan normaal.

De Cleveland Clinic werkt met een lijst van symptomen die onmiddellijke medische hulp vereisen:

  • veranderingen in de huidskleur, waaronder verlies van kleur (bleekheid) of blauwe lippen of vingernagels
  • moeite met spreken
  • pijn en druk op de borst, of het gevoel dat je niet volledig kunt uitademen

 Lees ook: Verslechterende COPD herkennen

Mijn motto: Vertrouw op je onderbuikgevoel (of, in dit geval, op je longen). Als je denkt dat je naar het ziekenhuis moet gaan, luister dan naar wat jouw lichaam vertelt en volg je instinct!

Overweeg een astma-actieplan

Het opstellen van een astma-actieplan heeft me ook geholpen om mijn astma in de loop der jaren beter onder controle te houden. Het kan de moeite waard zijn om samen met je arts een eigen actieplan op te stellen als het goed met je gaat. Bepalen wanneer je (spoedeisende) hulp moet zoeken en welke stappen je vooraf moet nemen, kan mogelijk je leven redden.

Een astma-actieplan wordt samen met een arts opgesteld om je te helpen het best te reageren op lichte, matige, ernstige of levensbedreigende astmasymptomen. Bij het Longfonds kun je gratis een astma-actieplan bestellen in de webshop. Er zit ook een video op YouTube bij.

Jouw astma-actieplan kan na verloop van tijd veranderen, dus het is belangrijk om het regelmatig met je arts te evalueren.

Het opstellen van een astma-actieplan kan je helpen om beter voorbereid te zijn in geval van nood. Door met je arts samen te werken, raak je vertrouwd met je triggers en eventuele symptomen die een bezoek aan de spoeddienst vereisen.

RESP-NL-NP-00094

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Jonge vrouw is gestrest over haar rekeningen voor astma-zorg

Financiën, luchtjes en kou: drie manieren waarop astma mijn leven beïnvloedt

door Sarah Bailey
Lees meer
Vrouw met astma reinigt huis terwijl ze zich voorbereidt om te verhuizen.

Verhuizen met astma: 4 waardevolle tips

door Beki Tovey
Lees meer
Vrouw met astma die geniet van een groepstraining zwangerschapsyoga

Veilig sporten met astma tijdens de zwangerschap

door Beki Tovey
Lees meer