Geef astma een positieve draai met mindfulness

Astma mag er niet toe leiden dat je je gaat verstoppen. Cróna Tansey deelt drie manieren waarop mindfulness deuren opende waarvan ze dacht dat deze voor altijd gesloten waren.

Ik heb onlangs de kracht van mindfulness ontdekt en ik ben om!

Tegenwoordig probeer ik één "mindful" activiteit per dag te doen, zoals een meditatieles, een wandeling met mijn hond of een duik in zee.

Mindfulness en de voordelen ervan zijn niet nieuw, maar hadden mij tot dusverre niet bereikt. Als nuchter, relationeel persoon ging ik ervan uit dat mindfulness voor mij niet zou werken. Mijn hoofd is altijd druk en bezet, en dat is te aangeboren om te kunnen veranderen. Tenminste, dat is wat ik mezelf wijsmaakte.

Ik ben leerkracht op een basisschool en één van de bijscholingen dit jaar ging over veerkracht voor kinderen door mindfulness. Mijn verwachtingen waren niet erg hoog, maar... Wauw!

Nooit had ik verwacht dat ik zo snel van gedachten zou veranderen. Ik heb nu een beter begrip van mindfulness en de fantastische voordelen die het kan bieden.

Voordat de cursus begon, werd ons gevraagd na te denken over onze eigen "denkstijlen". Als ik terugkijk, besef ik hoe vaak ik het slachtoffer werd van de "niet helpende gedachten" die we later in de cursus onderzochten. Door te onderzoeken hoe ik denk en waarom, kan ik de dingen in een nieuw licht zien. Zo ook mijn astma.

De cursus was gebaseerd op de principes van cognitieve gedragstherapie. Met specifieke technieken hebben we geleerd hoe we negatieve gedachten en vooroordelen kunnen omdraaien. De cursus liet ons ook zien dat “niet helpende gedachten” gewoonte kunnen worden. Maar zoals bij elke gewoonte kun je deze afleren en vervangen door een beter alternatief.

Sinds de cursus maak ik gebruik van deze technieken. Ik kan gelukkig zeggen dat mijn veerkracht en levenskwaliteit zijn verbeterd - vooral wat betreft mijn aanpak van astma.

Vandaag wil ik drie manieren delen waarop astma mijn eerdere acties heeft beïnvloed. En hoe met mindfulness mijn leven heeft verbeterd door op een andere manier naar zaken te kijken.

1. Astma zorgde ervoor dat ik geen leuke activiteiten meer deed. Mindfulness bracht ze terug

Het is vaak voorgekomen dat ik door mijn astma geen leuke dingen meer wilde doen. Ik hou van hardlopen. Maar hardlopen kan een astma-aanval veroorzaken, vooral bij koud weer.

Lees ook: Hoe je in de winter kunt sporten met astma

Daarom had ik besloten dat het veiliger was om hardlopen helemaal te vermijden. Maar dit was natuurlijk geen oplossing en ook niet nodig! Ik ben blij te kunnen zeggen dat ik nu vol vertrouwen kan hardlopen, zolang ik mijn astma onder controle houd en trouw mijn medicatie inneem.

Kortom, ik was zo bang voor astma-aanvallen dat ik stopte met alle activiteiten die er een konden uitlokken. Het was verhelderend om te beseffen dat dit niet een vaststaand feit was, maar een mentale blokkade die ik kon overwinnen. Nu mijn astma onder controle is, kan ik genieten van veel activiteiten die ik eerder had afgeschreven.

2. Astma maakte me angstig voor toekomstige aanvallen. Mindfulness leidt me door mijn aanvallen

Een astma-aanval is voor mij altijd een beangstigende ervaring. In het verleden vond ik het heel moeilijk om kalm te blijven. Door paniek worden mijn aanvallen alleen maar erger en begin ik soms zelfs te hyperventileren.

Door een betere controle over mijn astma en mijn emoties reageer ik nu niet meer op dezelfde manier als bij de eerste keer. Focussen op mijn ademhaling en mezelf eraan herinneren hoeveel aanvallen ik heb overwonnen kan helpen.

Natuurlijk ben ik nooit de rust zelve bij een aanval (dat lijkt me onmogelijk). Maar in plaats van in paniek te raken en mijn energie te verspillen, weet ik dat de truc is om snel actie te ondernemen. Op dezelfde manier stelt helder en positief denken me gerust dat ik er doorheen zal komen.

3. Astma veroorzaakte publieke schaamte. Mindfulness liet me zien hoe vriendelijk mensen zijn

Helaas kan ik niet kiezen waar en wanneer mijn astma-aanvallen plaatsvinden. Het liefst zou ik willen dat ze plaatsvinden waar anderen het niet zien. Ik sta niet graag in het middelpunt van de belangstelling en druk van toeschouwers kan mijn symptomen verergeren.

Na een longaanval kwelde ik mezelf met gedachten als "Wie heeft me gezien?" en "Heb ik een scène veroorzaakt?". Hier zou ik me eigenlijk niets van moeten aantrekken. Je kunt er namelijk niets aan doen, maar de angst was echt. Ik werd bang voor een longaanval in het openbaar, waardoor het risico op een aanval alleen maar toenam!

Astma is niets om je voor te schamen. Maar ik word nu eenmaal beïnvloed door drukte of aandacht. Hoe kan ik een positieve draai geven aan mijn kwetsbaarheid in het openbaar?

En toen herinnerde ik me de uitdrukking: "De vriendelijkheid van vreemden". Tijdens een aanval voelen veel omstanders zich bezorgd en willen ze helpen. Ze willen me niet slecht laten voelen, maar gewoon beter!

Er is geen goede of verkeerde manier voor het omgaan met een astma-aanval, noch met de nasleep ervan. Maar “de ramp’ wordt een stuk minder erg als ik de zaken wat milder en positiever benader.


De conclusie

De verandering in benadering van mijn astma-aanvallen en -symptomen maakt een groot verschil in mijn leven. Ik kan beter omgaan met mijn longaanvallen en schaam me daarna ook minder snel.

Als ik mezelf eraan herinner om me te concentreren op "het heden", dan krijg ik ruimte om te genieten van het moment. Ik zal altijd alert blijven wat mijn astma betreft, maar ik probeer ervoor te zorgen dat ik in mijn hoofd positief, rustig en vriendelijk blijf.

RESP-NL-NP-00117

I found this article:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Vrouw met astma reinigt huis terwijl ze zich voorbereidt om te verhuizen.

Verhuizen met astma: 4 waardevolle tips

door Beki Tovey
Lees meer

Krijgen mijn kinderen ook astma?

door Michelle Rivas
Lees meer

Wat hebben darmbacteriën te maken met astma?

door Kerri Mackay
Lees meer