Krijgen mijn kinderen ook astma?

Veel mensen met astma en een kinderwens maken zich zorgen over de gevolgen van de astma voor hun kinderen. Michelle Rivas deelt hoe zij omgaat met deze onzekerheid bij het maken van toekomstplannen.

Als volwassene met astma denk ik vaak na over mijn gezondheid. Ik ben onzeker over de invloed van mijn astma op het leven wat voor me ligt. Terwijl ik me voorbereid op mijn aanstaande huwelijk en gesprekken voer met mijn toekomstige echtgenoot over de toekomst, heb ik meer vragen dan ooit.

Ik vraag me af wat voor soort ouders we zullen zijn. Hoe oud moet ons kind zijn voordat het een mobiele telefoon krijgt? Hoeveel vrijheid geven we ons kind?
Een angstaanjagende vraag voor mij is of mijn kind ook astma zal krijgen. Zal mijn kind ook beperkt worden in de fysieke activiteiten die hij of zij kan uitvoeren? Moeten we rekening houden met vele ritten naar de spoedeisende hulp? Gaan astmabehandelingen en luchtkwaliteitsniveaus onze schema's bepalen?

Een kind krijgen betekent een risico nemen en in het onbekende duiken. Ik zou graag willen dat mijn toekomstige kinderen mijn haar en de ogen van mijn partner hebben, mijn liefde voor lezen en de gevatheid van mijn partner.

Zoals elke potentiële ouder wil ik dat mijn kinderen volkomen gezond zijn. Helaas is astma soms erfelijk. Kinderen van astmatische ouders lopen een verhoogd risico op astma.

Astma verschilt echter van persoon tot persoon. Dit betekent dat ik niet kan voorspellen wat de gevolgen van mijn astma zullen zijn voor mijn toekomstige kinderen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de kans dat u astma doorgeeft aan uw kinderen groter is als u vrouw bent. Dat werkt in mijn geval dus niet mee om mijn bezorgdheid weg te nemen.

Van angst naar actie

Ik heb me hier langer zorgen over had gemaakt dan ik je kan aanraden. Mijn conclusie was dat ik geen invloed heb op de meeste factoren.

Daarom heb ik mijn energie gericht op vijf belangrijke manieren om de gevolgen van astma voor mijn kinderen te beheersen.

1. Creëer een kindvriendelijke én astmavriendelijke omgeving

Terwijl ik me verder voorbereid op mijlpalen na het huwelijk, zoals het kopen van een huis met mijn partner, denk ik sterk na over de invloed die een locatie en omgeving kunnen hebben op mijn kinderen.

De Astma en Allergie Stichting van Amerika (AAFA) heeft zelfs een lijst samengesteld van de slechtste plaatsen om te wonen voor mensen met astma. Angstaanjagend genoeg staat Chicago, mijn huidige woonplaats, op de lijst als een van de topsteden met de meeste astma-gerelateerde sterfgevallen. We blijven hier misschien niet zo lang wonen als we dachten.

Ook in Nederland zijn kaarten beschikbaar over luchtkwaliteit. Hier zie je grote verschillen per regio. Houd echter binnen een gebied ook rekening met de afstand tot drukke wegen, snelwegen, industrie en grote veebedrijven.

Lees ook: Astma en luchtverontreiniging

2. Houd rekening met de toegang tot de gezondheidszorg

Voor elke ziekte hebt u toegang nodig tot zorgverleners die u helpen uw gezondheid op peil te houden. Afstand tot medische voorzieningen (huisarts, ziekenhuis) kan dus ook een rol spelen.

Ook de opgebouwde relaties met uw artsen en verpleegkundigen zijn van belang. Voor mij is - waar we ook terechtkomen - toegang tot de zorg topprioriteit.

3. Stop nooit met leren

Mijn kennis over astma blijft elk jaar na mijn diagnose groeien. Als volwassene met astma was de leercurve steil.

Door mijn team van astmaspecialisten en artsen heb ik de fijne kneepjes van het omgaan met deze ziekte geleerd. En ik breid mijn kennis nog steeds uit. Dat geeft me vertrouwen om op het gebied van gezondheidszorg de juiste beslissingen te nemen voor mij en mijn gezin.

4. Ontwikkel je netwerk

Contact maken met anderen met astma heeft mij enorm geholpen. Iedereen heeft iemand nodig die zijn moeilijkheden begrijpt. Soms wil je je hart luchten over het omgaan met de symptomen. Een andere keer wil je brainstormen over nieuwe ideeën om beter voor jezelf en je gezin te zorgen. Hoe dan ook, het is cruciaal om een netwerk te hebben.

Lees ook: 8 tips voor het praten over astma met anderen

5. Toegang tot informatie over astma

De juiste hulpmiddelen hebben om astma te beheersen is één ding, maar je moet wel bijblijven. Weten waar je informatie kunt vinden en op de hoogte blijven van onderzoek is dus van belang. Patiëntenorganisaties zoals het Longfonds hebben veel informatie voor alle leeftijden. Ik weet nu waar ik informatie kan vinden om mijn kinderen te helpen, mochten die ook astma blijken te hebben.

Als iemand die oprecht van lezen en schrijven over gezondheid houdt, lees ik zoveel mogelijk over astma, en ik heb zoveel geleerd! In astma-onderzoek worden elke dag nieuwe ontdekkingen gedaan en mijn doel is om ook de komende jaren goed geïnformeerd te blijven.

Tot slot

Vooraf is niet te voorspellen of mijn kinderen ook astma zullen krijgen. Ik heb echter wel het vertrouwen dat ik hier met mijn ervaring goed mee om kan gaan, als dit het geval zou zijn. Met bovenstaande punten kun je ervoor zorgen dat je eventuele astma zo goed mogelijk beheerst.

RESP-NL-NP-00114

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Vrouw met astma reinigt huis terwijl ze zich voorbereidt om te verhuizen.

Verhuizen met astma: 4 waardevolle tips

door Beki Tovey
Lees meer

Wat hebben darmbacteriën te maken met astma?

door Kerri Mackay
Lees meer

Geef astma een positieve draai met mindfulness

door Cróna Tansey
Lees meer