1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. Omgaan met de emotionele kant van astma

Omgaan met de emotionele kant van astma

Getty Images / laflor

Astma is meer dan piepende ademhaling en een benauwd gevoel op de borst. Cróna Tansey verkent de emotionele kant van astma en vertelt hoe ze omgaat met de effecten van een aanval.

Bij een astma-aanval gaat het om meer dan piepende ademhaling, hoesten en een benauwd gevoel op de borst.

Denk eens aan de laatste keer dat je je onwel voelde. Zoals we weten, zijn de lichamelijke symptomen van een ziekte slechts een deel van het hele verhaal. Het andere deel bestaat uit de emoties die hand in hand gaan met pijn en ongemak.

Ik heb ook te maken met toenemende angst, paniek en schaamte bij een astma-aanval. Soms kunnen de emotionele gevolgen erger aanvoelen dan de aanval zelf.

Er zijn momenten geweest dat ik een aanval erger heb gemaakt door mijn reactie. Ik heb hard getraind om kalm te blijven als het ergste gebeurt, maar dit is niet altijd mogelijk.

In de meeste gevallen zijn mijn astma-aanvallen een verrassing. Ik verwacht ze niet; ze kunnen erg onvoorspelbaar zijn. Mijn gebruikelijke reactie is om in shock te gaan. Ik kan een typische dag hebben en gewoon met mijn zaken bezig zijn, om dan een harde aanval te krijgen die nergens vandaan lijkt te komen.

Zoals je je kunt voorstellen, kan dit eng en overweldigend zijn. 

Ik heb altijd het gevoel dat ik op mijn hoede ben voor astma

Voordat mijn arts en ik de juiste combinatie van astmamedicatie vonden die ik nodig had, was ik altijd op mijn hoede voor aanvallen.

Een paar jaar geleden was mijn astma zo slecht onder controle dat het kon uitbarsten bij de minste trigger - zelfs door dingen die ik eerder wel verdroeg. Sprayen met deodorant veranderde van een saaie noodzaak in een enorm risico. Ik had het gevoel dat mijn longen te veel reageerden op alles waar ze mee te maken kregen.

Ik kon niet begrijpen wat er veranderd was. Op het ene moment leefde ik een bijna normaal leven. Het volgende moment had ik astmatische uitbarstingen in alle richtingen. Het was vermoeiend om steeds zeer alert te zijn op aanvallen. Ik voelde me mezelf niet en was altijd gespannen.

Helaas volgen aanvallen ook geen vast schema. Ze komen niet altijd op het verwachte moment of op de verwachte plaats voor. Ik moet snel handelen bij een astma-aanval. Het vereist ook een duidelijke gedachte en logica, maar dit is niet altijd gemakkelijk als ik in shock en paniek ben. Op deze manier kunnen emoties belemmeren hoe goed ik omga met astma-uitbarstingen.

Astma-aanvallen kunnen gênant zijn

Ze komen niet altijd voor als je thuis bent met je medicatie. In feite is een aanval het meest waarschijnlijk wanneer ik buiten ben en blootgesteld aan triggers zoals koude lucht, pollen en rook.

Astma-aanvallen kunnen ook de aandacht trekken. Ik heb symptomen als ongecontroleerd hoesten en piepende ademhaling en spreken wordt moeilijk. Mijn ogen beginnen te tranen uit paniek en angst. Het is geen ervaring die gemakkelijk kan worden weggestoken of verborgen voor omstanders.

Ik deed dan alsof alles in orde was, maar ik wist van binnen dat dit niet gezond was.

Lees ook: Laat astma jouw sociale leven niet beïnvloeden!

Astma-aanvallen zijn eng

Mijn belangrijkste angst tijdens een aanval is of ik mijn symptomen onder controle krijg. Het kan angstaanjagend zijn zolang ik wacht op verlichting door mijn medicatie.

Astma-aanvallen gaan vaak gepaard met overweldigende emoties en een onaangename adrenalinestoot.

Tegen de tijd dat de aanval voorbij is, ben ik uitgeput. Slechte episodes sturen me vaak vroeg naar huis vanwege pure uitputting.

Astma-aanvallen zorgen ervoor dat ik me kwetsbaar voel 

Ernstige aanvallen hebben mijn vertrouwen aangetast op manieren die ik nooit had verwacht. Soms vrees ik dat mijn longen of lichaam me elke moment kunnen verraden. Zoals u zich kunt voorstellen, was ontspannen niet gemakkelijk.

Naast de constante angst had ik lange tijd geen vertrouwen in buiten sporten. Ik maakte me zorgen dat koude wind of stof van de weg een aanval zou veroorzaken.

In sommige opzichten voelde ik me zwak. Ik vroeg me af waarom anderen overweg konden met het buiten hardlopen en wandelen zonder dat hun longen op het minste en geringste reageerden. Ik had het gevoel dat mensen me zouden beoordelen op mijn astmasymptomen en zouden denken dat ik niet fit was.

Dat idee was verlammend. Het was gemakkelijker om de situatie te vermijden dan naar buiten te gaan en je bewust te zijn van een aanval.

Lees ook: Ga sporten met astma

Vertrouwen in de astmabehandeling en mijn instincten

Ik heb eindelijk een combinatie van astmabehandelingen gekregen, maar het duurde even om ze te vertrouwen. Ik vond het moeilijk om te accepteren dat mijn astma nu goed onder controle was. Ik wist dat de aanvallen mijn geestelijke gezondheid hadden beïnvloed en dat herstel tijd zou kosten.

Ik word nog steeds bang en beschaamd en raak nog steeds in paniek, zelfs nu. Ik werk hieraan en ik ga er beter mee om. Toch houden te weinig mensen rekening met de emotionele impact van astma. Ik moet elke longaanval gebruiken als een leercurve om er de volgende keer beter mee om te gaan.

Tijdens uitbarstingen herinner ik me hoe ik dit eerder heb doorstaan. Zo doe ik het nu weer en de volgende keer ook. Ik heb geleerd om de medicatie te vertrouwen. En nog belangrijker, ik heb geleerd om mezelf te vertrouwen.

NB: De gepresenteerde informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden, niet als specifiek advies voor de behandeling van astma of geestelijke gezondheid. Raadpleeg een deskundige voor de beste behandeling en de juiste middelen voor uw situatie.

 

RESP-NL-NP-00104

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Vrouw met astma reinigt huis terwijl ze zich voorbereidt om te verhuizen.

Verhuizen met astma: 4 waardevolle tips

door Beki Tovey
Lees meer

Krijgen mijn kinderen ook astma?

door Michelle Rivas
Lees meer

Wat hebben darmbacteriën te maken met astma?

door Kerri Mackay
Lees meer