1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. Drie tips voor reizen met ernstig astma

Drie tips voor reizen met ernstig astma

Olivia Fulton deelt haar inzichten over hoe reizen gemakkelijker kan worden voor mensen met ernstig astma.

Op vakantie gaan moet een opwindende tijd zijn: uitkijken naar mooi weer, tijd om te ontspannen, genieten van geweldig eten en mooie bezienswaardigheden. Meer kun je je niet wensen, toch?

Welnu, als je leeft met een chronische gezondheidsaandoening zoals astma, kan de opwinding soms overschaduwd worden door gevoelens van ongerustheid, stress en angst. Dit komt vaak omdat je dan niet in jouw vertrouwde omgeving bent. Je hebt misschien wel 101 vragen die door je hoofd gaan en dat kan veel onrust veroorzaken.

Deze zorgen kunnen genoeg zijn om helemaal af te zien van het reizen. Maar dat is niet nodig!

Maak een actieplan

Toen ik me laatst aan het voorbereiden was om weg te gaan, besloot ik om alle vragen die ik had op te schrijven:

  • Wat moet ik doen als ik ziek word tijdens mijn vakantie?
  • Wat moet ik doen als mijn vlucht vertraagd is en ik te laat thuiskom?
  • Wat moet ik doen als mijn bagage zoek raakt?
  • Wat moet ik doen als ik een arts moet bezoeken?
  • Wat moet ik doen als ik naar het ziekenhuis moet?

Ik besloot mijn vragen nog eens te bekijken en een plan uit te werken voor mijn volgende reis. Hier zijn mijn belangrijkste tips:

1- Organiseer alles omtrent jouw medicatie

Ten eerste zorg ik ervoor dat ik een lijstje met al mijn medicatie heb: de gebruikelijke dingen die de meeste mensen bij zich hebben op vakantie, maar ook mijn noodmedicatie. Ik heb ook ontdekt dat het altijd het beste is om uit voorzorg wat extra mee te nemen, voor het geval je een tablet verliest of als je reis onverwachts wordt verlengd. Het is ook fijn om een brief van jouw arts bij je te hebben, evenals een herhaalrecept, voor het geval dit nodig is.

Ik stop mijn medicatie nooit in de ruimbagage en bewaar deze altijd in mijn handbagage als ik met het vliegtuig op vakantie ga. Soms maak ik me zorgen als de beveiliging de hoeveelheid medicatie ziet die ik bij me draag, maar ik heb liever teveel bij me dan te weinig.

2 - Zoek de dichtstbijzijnde apotheek, arts of ziekenhuis

Afhankelijk van waar ik naartoe ga, kijk ik altijd online om te zien waar deze zich bevinden ten opzichte van mijn accommodatie. Deze voorbereiding en informatie geven mij het vertrouwen dat als ik hulp nodig heb, ik niet in paniek hoef te raken.

Als ik in een land ben waar een andere taal gesproken wordt, zorg ik ervoor dat ik kaartjes heb met mijn persoonlijke gegevens, allergieën en een korte opmerking over mijn aandoening in de lokale taal. Er is niets erger dan tegen een taalbarrière aanlopen en vertaalapps moeten gebruiken, wat soms onnauwkeurig en frustrerend kan zijn.

3 - Probeer jezelf te beschermen tegen andere infecties

Door de aard van mijn gezondheid en medicatie ben ik vatbaarder voor infecties. In openbare ruimtes en openbaar vervoer heb ik meer risico dat ik een infectie oploop door iemand die in mijn buurt komt.

Ook veel gezonde mensen zijn bang om een virus op te lopen als ze op reis zijn. Dat is namelijk wel het laatste wat je wil als je op jouw bestemming aankomt. Persoonlijk probeer ik mezelf zoveel mogelijk te beschermen tegen deze dreiging door deze eenvoudige stappen te volgen:

  • Neem handdesinfectiemiddel mee voor het geval je ergens mee in contact komt en gebruik het regelmatig.
  • Neem desinfecterende spray mee om het risico te verkleinen dat je bacteriën of virussen oppikt van stoelen, tafels, veiligheidsgordels, enz.
  • Draag een beschermend mondkapje met een koolstoffilter (ik weet niet zeker of het volledige bescherming biedt, maar het kan helpen het risico te verminderen).

Het belangrijkste

Ik heb ontdekt dat ik door mijn ervaringen steeds beter wordt in reizen met ernstig astma. Door verschillende manieren uit te proberen en te testen om mezelf tijdens het reizen te beschermen, is mijn reiservaring uiteindelijk nog aangenamer geworden. En wie wil er nou niet ontspannen en genieten van een heerlijke vakantie?

RESP-NL-NP-00035

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Vrouw met astma reinigt huis terwijl ze zich voorbereidt om te verhuizen.

Verhuizen met astma: 4 waardevolle tips

door Beki Tovey
Lees meer

Krijgen mijn kinderen ook astma?

door Michelle Rivas
Lees meer

Wat hebben darmbacteriën te maken met astma?

door Kerri Mackay
Lees meer