1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. Meedoen aan een hardloopwedstrijd met astma

Meedoen aan een hardloopwedstrijd met astma

Getty Images / lovro77

Beki Tovey weet dat ze de Olympische spelen waarschijnlijk niet gaat halen, maar haar astma is geen reden om niet actief te zijn.

Het hebben van astma hoeft je niet te weerhouden om actief te zijn of zelfs op het hoogste niveau te presteren. Wist je dat 25% van het Britse atletiekteam van 2012 de diagnose astma had? Of dat marathonwereldrecordhouder Paula Radcliffe al sinds haar vroege jeugd luchtwegproblemen heeft?

Dit laat zien dat astma geen beperking hoeft te zijn als je jouw astma onder controle hebt. En hardlopen is absoluut iets, waar jij ook van kunt genieten.

Ik realiseerde me een tijdje geleden dat ik nooit een Olympiër zal worden, maar ik ben zeker geïnteresseerd in gouden medailles en andere prijzen. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen als je bent zoals ik.

Vijf tips om een wedstrijd te lopen met astma

Neem je inhalator mee

Heb je geen zakken of een geschikte hardloopband voor om je middel waar je voeding maar ook medicatie in kunt doen? Vraag dan een bekende om voor je medicatie te zorgen terwijl hij of zij je wedstrijd bekijkt. Dit werkt vooral goed als het parcours zo ligt dat je dat je elkaar meerdere keren kunt zien.

Maar indien mogelijk zou ik je altijd aanraden om je medicatie mee te nemen, voor het geval je deze snel nodig hebt. Met een hardloopband (ook wel running belt genoemd) ben je wellicht iets minder licht en gestroomlijnd, maar is wel erg handig om bijvoorbeeld medicatie mee te nemen. Vaak heb je het niet nodig, maar ook mentaal is het fijn om te weten dat je medicatie bij je hebt voor het geval dat!

Draag de juiste kleding

Met het onvoorspelbare West-Europese weer is het soms lastig om te bepalen wat je moet dragen als je gaat hardlopen. Toch stel ik voor om altijd meerdere laagjes te dragen. De vroege ochtend van de wedstrijddag kan het vaak een beetje koud zijn. Extra warmte voorkomt dan mogelijke ademhalingsproblemen door de kou. Je kunt dan laagjes uitdoen tijdens je warming-up.

Als je in het startvak nog een laagje uit wilt doen, neem dan een oud shirt mee wat je achter kunt laten. Veel races zullen afgedankte kleding meenemen en doneren aan goede doelen, dus het is een win-winsituatie.

Pas je verwachtingen aan op de situatie

Hardlopen met astma kan een uitdaging zijn, dus je moet er trots op zijn dat je meedoet! Als je het gevoel hebt dat je een mindere dag hebt, wees dan niet te hard voor jezelf. Besef dat je misschien niet je persoonlijke record gaat breken en richt je op het (veilig) beëindigen van de race.

Als ik buiten adem ben, wandel ik vaak de heuvels op en ren ik de rest. Maar als je die dag echt worstelt met astmasymptomen, moet je jezelf niet dwingen om te rennen. Het lopen van een wedstrijd mag nooit ten koste gaan van je gezondheid.

Focus op de positieve punten

Als de race niet gaat zoals je dat wilt, of als je het moeilijk hebt, probeer dan te focussen op de positieve aspecten. Bewonder de omgeving, geniet van het gevoel van vrijheid, glimlach naar toeschouwers en geef je familie een high-five als je ze passeert. Of bedenk dat er vast mensen zijn die het nog zwaarder hebben dan jij.

Geef jezelf na de race een schouderklopje dat je bent gefinisht, een bepaalde afstand hebt afgelegd of zelfs dat je uit bed bent gekomen om te racen terwijl veel mensen dat niet zouden hebben gedaan!

Goed herstellen

Als je jouw astma na de race niet onder controle hebt, heb je mogelijk medische hulp nodig. Hoewel ik na het einde van een race soms even een beetje kortademig ben, verdwijnt dit vaak na een warme douche en een kopje thee. Concentreer je nadat je de finish hebt gehaald op je ademhaling. Probeer je ademhaling diep en langzaam te houden en je hartslag te verlagen. Trek ook wat extra laagjes aan om je borst en longen warm te houden terwijl je lichaam afkoelt.

 

RESP-NL-NP-00089

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Jonge vrouw is gestrest over haar rekeningen voor astma-zorg

Financiën, luchtjes en kou: drie manieren waarop astma mijn leven beïnvloedt

door Sarah Bailey
Lees meer
Vrouw met astma die geniet van een groepstraining zwangerschapsyoga

Veilig sporten met astma tijdens de zwangerschap

door Beki Tovey
Lees meer
Vrouw met astma reinigt huis terwijl ze zich voorbereidt om te verhuizen.

Verhuizen met astma: 4 waardevolle tips

door Beki Tovey
Lees meer