1. Life Effects
 2. Patiëntenverhalen
 3. Zomer, astma en hooikoorts: 5 manieren om uw allergieën onder controle te houden

Zomer, astma en hooikoorts: 5 manieren om uw allergieën onder controle te houden

Getty Images / AlexSava

Beki is een outdoor- en fitnessliefhebber met astma. Zij wil mensen laten zien dat astma geen belemmering hoeft te zijn voor een gezond en actief leven.

Ik hou van de zomer. Zelfs met de onvoorspelbaarheid van het weer in West Europa, word ik vrolijk van de langere dagen en grotere kans op zonneschijn. De kans om tijd buiten door te brengen en meer plezier te beleven aan die extra uren daglicht is iets waar ik elk jaar vanaf 1 januari naar uitkijk.

Maar of je nu gaat picknicken in het park, met de hond in het bos loopt of over het platteland fietst, als astmapatiënt die ook last heeft van hooikoorts kan de zomer soms ook een uitdaging zijn.

En dat komt vrij vaak voor. Meer dan 80% van de mensen met astma heeft ook hooikoorts 01 en wordt geconfronteerd met de gevreesde jeuk, loopneus en verstopte neus die er meestal bij horen. Hoewel sommige mensen deze klachten kunnen afdoen als 'vervelend', kunnen deze symptomen helaas veel ernstiger gevolgen hebben als u astmatisch bent.

Waarom is hooikoorts een probleem voor astmapatiënten?

Wanneer het pollengehalte van gras hoog is, kan het risico op een astma-aanval ook worden verhoogd. Als je allergisch bent voor pollen en je ademt het in, worden histamine en andere stoffen geproduceerd. Je lichaam reageert daarop door veel slijm te produceren (vandaar de loopneus). Dit veroorzaakt ontstekingen, waardoor je neus vaak verstopt raakt en je luchtwegen gaan irriteren.

Als je astma hebt, kunnen de ontstoken luchtwegen nog meer opzwellen waardoor je soms moeite hebt met ademhalen. Je krijgt ook eerder een reactie op andere triggers zoals stof of vervuiling. En als je verkouden wordt, kan de extra ontsteking de symptomen nog erger maken.

Met andere woorden, stuifmeel en hooikoorts kunnen heel slecht nieuws zijn voor ons als astmapatiënt.

Dus hoe kunnen we nog van de zomer genieten?

In de loop der jaren heb ik een paar manieren ontdekt om mijn hooikoortssymptomen tijdens de zomermaanden te helpen beheersen:

 1. Bepaal welk type pollen jouw hooikoorts veroorzaakt. Je kunt de maand / dagen noteren wanneer de symptomen slecht zijn en een pollenkalender (zoals hieronder) gebruiken om te bepalen wanneer elk stuifmeeltype wordt vrijgegeven.

Afbeelding voor infographic, volledige informatie kan op deze pagina in pdf-bestand worden gedownload

Klik hier voor een download van de pollenkalender om uit te printen. Je kunt ook bij je apotheek vragen om de Teva allergiewijzer.

 1. Controleer de pollenvoorspellingen. Als je in een stedelijk gebied woont, wees dan extra voorzichtig tijdens droog, warm weer. Dan komen pollen en vervuiling namelijk samen en heb je kans op smog.
 2. Neem je onderhoudsmedicatie zoals voorgeschreven en draag je noodmedicatie altijd bij je. Als hardloper en fietser zorg ik er altijd voor dat de mijne in mijn achterzak zit als ik eropuit ga.
 3. Neem hooikoortsmedicatie om de symptomen te verlichten. Door je hooikoorts te behandelen, kalmeer je niet alleen de jeuk, loopneus en verstopte neus, maar verklein je ook het risico op een astma-aanval.
 4. Vraag iemand anders om het gras te maaien! Het vermijden van activiteiten die een toename van klachten veroorzaken, bespaart u op de lange termijn problemen.

Zoek je meer informatie over astma en hooikoorts

kijk dan opNL/RESP/20/0012


Referentie

 1. Back to contents.

  Onderzoek onder 1,340 personen van Asthma UK uitgevoerd via Survey Monkey, 14 Maart – 27 Juni 2016.

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

7 Vragen die iedereen met COPD moet stellen na de diagnose

door John Bottrell
Lees meer

Tips om je huis astma-vriendelijk te maken

door Cróna Tansey
Lees meer

Astma en werk: Goede tijden, slechte tijden

door Jamie Saunders
Lees meer
 1. Back to contents.

  Onderzoek onder 1,340 personen van Asthma UK uitgevoerd via Survey Monkey, 14 Maart – 27 Juni 2016.