1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. Tips om je huis astma-vriendelijk te maken

Tips om je huis astma-vriendelijk te maken

Getty Images / South_agency

Cróna is een 27-jarige basisschoollerares uit Ierland. In haar vroege jeugd werd bij haar astma vastgesteld, maar de ernst van haar astma varieerde gedurende haar hele leven enorm.

Terwijl mijn verloofde en ik aan een spannend avontuur beginnen om ons eigen huis te bouwen, heb ik nagedacht over de stappen die mijn ouders hebben genomen om het huis waarin ik ben opgegroeid astmabestendig te maken. Nu wij allemaal veel meer tijd thuis doorbrengen, is het misschien een goede gelegenheid om een voorjaarsschoonmaak te doen en te kijken hoe astma-vriendelijk jouw huis is.

Het is geen verrassing dat onze huizen vaak gevuld zijn met astma-prikkels. Stof, huidschilfers van dieren, schimmels, luchtkwaliteit en meubilair zijn slechts enkele items die thuis astmasymptomen kunnen veroorzaken.

Mijn broers, zussen en ik hadden als kind allemaal al astma. Onze ouders hebben daarom hard gewerkt om de mogelijke oorzaken van astma-aanvallen in ons ouderlijk huis weg te nemen. Ik merkte vaak dat ik vooral last had van astmasymptomen als ik niet thuis was, wat een goed teken is dat de maatregelen die mijn ouders namen om ons huis astma-proof te maken effectief waren.

Tips voor een astma-vriendelijk huis

Om mezelf voor te bereiden op mijn intrek in ons nieuwe huis, sprak ik met mijn moeder over de veranderingen die ze nodig vond bij ons thuis.

Verwijder stof en huisstofmijten

Huisstofmijten zijn kleine wezens, die zich voeden met de dode huidcellen die we verliezen.  Zoals je je kunt voorstellen, worden huisstofmijten vooral aangetrokken door onze lakens. Dit jaar hebben we geïnvesteerd in antiallergische lakens om te voorkomen dat stof- en huisstofmijten zich ophopen in onze bedden. We wassen ook onze beddengoed wekelijks en zorgen ervoor dat onze kamers goed worden geventileerd en regelmatig worden gestofzuigd. Tip: bij het Longfonds kun je gratis het boekje “Saneren: weg met huisstofmijt” bestellen!

Vervang de vloerbedekking

Toen we nog jong waren, hadden we vloerbedekking in onze slaapkamers en de woonkamers. Mijn ouders haalden de vloerbedekking geleidelijk uit het huis en vervingen ze door houten vloeren. In vergelijking met vloerbedekking, zagen we dat de houten vloer veel gemakkelijker schoon te houden was en dat het stof zich niet zoveel ophoopte als voorheen. Dit is zeker iets waar ik rekening mee zal houden bij het inrichten van ons nieuwe huis.

Koop een stofzuiger van hoge kwaliteit

Investeren in een hoogwaardige stofzuiger ga ik ook doen als ons huis klaar is. Afstoffen en stofzuigen waren klusjes die ik als kind graag vermeed. Mijn moeder wilde zelfs niet dat ik deze klusjes zou doen, omdat ze wist dat blootstelling aan stof astmasymptomen kunnen veroorzaken. Ik heb sindsdien geïnvesteerd in een gezichtsmasker met een luchtfilter dat ik draag bij het uitvoeren van die stoffige klussen!

Probeer een luchtreiniger

Ik heb onlangs een luchtreiniger in mijn slaapkamer geplaatst. In de zomer, toen het pollengehalte hoog was, gebruikte ik de luchtreiniger om de lucht in mijn slaapkamer te filteren. Ik gebruik de luchtreiniger ook in de winter om de hoeveelheid huisstof en andere vervuilende stoffen in de lucht te verminderen. Ik heb ontdekt dat dit zeer nuttig is om mijn astmasymptomen te verminderen, vooral 's nachts.

Opruimen

Terwijl we ons nieuwe huis bouwen, woon ik in het huis van mijn ouders. In de afgelopen 27 jaar, heb ik veel spullen verzameld, waaronder kleding, jeugdherinneringen, boeken en aantekeningen van de universiteit en informatie voor mijn werk. Ik ben mijn slaapkamer ontgroeid en mijn bezittingen zijn langzaam uit mijn slaapkamer naar de zolderruimte en de oude kledingkast van mijn zus verhuisd! Het voordeel hiervan is dat ik door ruimtegebrek door de jaren heen veel opruimacties heb moeten uitvoeren. De opeenhoping van rommel en onnodige items in mijn slaapkamer maakte het moeilijker om schoon te maken. Stof stapelde zich vooral snel op in de gebieden waar mijn spullen waren opgeslagen. Als gevolg hiervan doe ik mijn best om rommel tot een minimum te beperken, zodat ik minder stof verzamel in mijn slaapkamer. Ik hoop deze gewoonte in mijn nieuwe huis voort te zetten.

Vermijd sterke chemicaliën en dampen

Op onder andere Gezondheidsnet staat dat bleekmiddel, poetsmiddelen en luchtverfrissers allemaal astmasymptomen kunnen veroorzaken en tot astma-aanvallen kunnen leiden.

In ons huis staat een scala aan schoonmaakproducten, van ontsmettingsmiddel tot meubelolie. Deze producten hebben niet alleen een sterke geur, ze zitten ook vaak in spuitbussen. Je ademt deze stoffen gemakkelijk in wanneer ze te dicht in de buurt van het gezicht worden gebruikt. Ook sprays zoals deodorant slaan vaak op mijn ademhaling. Ik probeer deze dampen niet in te ademen door mijn mond te bedekken of de kamer te verlaten en wat frisse lucht te krijgen.

Er zijn echter ook enkele astmavriendelijke reinigingsalternatieven. In plaats van sprays of spuitbussen te gebruiken, raad ik het gebruik van vloeibare of vaste reinigingsmiddelen aan. Dit soort reinigingsmiddelen kunnen rechtstreeks op het oppervlak worden aangebracht, zodat eventuele inademing van dampen, vaak veroorzaakt door sprays en aerosolen, wordt voorkomen. Ook het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals warm water, azijn, citroen en zuiveringszout en het letten op 'allergievriendelijke' labels op schoonmaakproducten kan helpen. Het is ook belangrijk om vooral tijdens het schoonmaken ruimtes goed geventileerd te houden.

Blijf uit de buurt van rook en open vuur

Gelukkig zijn geen van mijn familieleden rokers, dus ik heb de prikkel van sigarettenrook bij mij thuis niet ervaren. Wel hebben we twee open haarden gehad. Er zijn voor mij veel astma-prikkels verbonden aan vuur. De rook die uit het vuur opstijgt, het roet op het rooster en het schoonmaken van de haard zijn allemaal prikkels waar ik me heel bewust van moet zijn.

Ik gebruik mijn gezichtsmasker bij het aansteken van het vuur of bij het schoonmaken van roet. Dit werkt als een barrière en stelt me ​​in staat om van het vuur te genieten zonder astmasymptomen te veroorzaken. Een paar jaar geleden investeerden mijn ouders in een houtkachel met een deur. Dit was een fantastische toevoeging aan ons huis en verminderde zeker het risico dat rook de woonruimtes binnendrong.

Aangezien we aan een nieuwbouwhuis beginnen, is het een vereiste dat ons huis goed geïsoleerd is. Als gevolg hiervan hebben we geen open vuur of een houtkachel nodig, waardoor het risico op stof, roet en rook wordt verminderd.

Wees je bewust van overgevoeligheid voor dieren

Toen we opgroeiden, hadden we geen huisdieren in huis. Ik heb om deze reden niet veel ervaring met huidschilfers van dieren. Maar mijn verloofde houdt van dieren - vooral honden - dus het is zeer waarschijnlijk dat we ooit  een hond zullen krijgen. Het is een veel voorkomende misvatting dat alleen dierenhaar en -vacht astmasymptomen veroorzaken. We moeten ons ook bewust zijn van huidschilfers van dieren, speeksel, dierlijk voedsel en speeltjes. Wil je toch echt een huisdier, dan zal je vooral vaker moeten schoonmaken om deze prikkels te voorkomen en bijvoorbeeld de kattenbak buiten moeten zetten.

De boodschap

Leven met astma is altijd een leercurve. Hoe meer tips ik onderweg kan oppikken, hoe beter ik mijn astmasymptomen kan beheersen en verminderen.

Ik heb veel van mijn ouders geleerd qua inrichting van het huis en kijk uit naar het wonen in ons nieuwe huis. Dit is voor mij het moment om nieuwe ideeën en methoden te onderzoeken om het astmavriendelijk te maken voor de toekomst. Hopelijk heb jij hier ook iets aan.

NL/RESP/20/0012b

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Zomer, astma en hooikoorts: 5 manieren om uw allergieën onder controle te houden

door Beki Tovey

Astma en werk: Goede tijden, slechte tijden

door Jamie Saunders

7 Vragen die iedereen met COPD moet stellen na de diagnose

door John Bottrell