Verhuizen met astma: 4 waardevolle tips

Vrouw met astma reinigt huis terwijl ze zich voorbereidt om te verhuizen.
Getty Images / undrey

Verhuizen + astma = crisis? Verhuizen zorgt vaak voor een verbetering: de ruimte die past bij jouw levenssituatie, een mooiere locatie of een comfortabeler huis. Toch genieten maar weinig mensen van het hele verhuisproces. Bij mensen met astma kan de stress van het verhuizen, samen met de plotselinge triggers en zware inspanning, verergering van symptomen veroorzaken. Beki Tovey verhuisde eerder dit jaar zonder grote problemen. Voor iedereen die astma heeft en binnenkort gaat verhuizen, deelt ze haar beste tips om triggers te vermijden tijdens de drukte.

Vorig jaar was een bewogen jaar voor mij, maar zat vol met veel positieve veranderingen. Het is heerlijk om terug te denken aan deze veranderingen en wat ze teweeg hebben gebracht. Er waren veel nieuwe kansen en uitdagingen, maar elke ervaring was waardevol.

Mijn jaar begon met een verhuizing in februari. We hebben onze spullen in (heel) veel dozen ingepakt. Van een rijtjeshuis met drie slaapkamers zijn we verhuisd naar een prachtig plattelandsdorp. Daar wonen we nu in een vrijstaande woning met vier slaapkamers.

We zijn enorm blij dat we deze stap hebben kunnen zetten. Het biedt ons meer ruimte en dat is fijn met het oog op de aanstaande familie-uitbreiding. Mijn man heeft eindelijk een grotere tuin om de serre te realiseren waar hij zo lang naar heeft uitgekeken.

Het beste van alles is dat we natuur en platteland nu vlak voor onze deur hebben. Als astmapatiënt maakt het wonen in een landelijke omgeving met schonere lucht veel verschil. En wie zegt nou nee tegen de mogelijkheid om meer tijd buiten in de natuur door te brengen!

Maar genoeg daarover. Vandaag wil ik enkele tips delen die ik heb geleerd uit het verhuisproces. Voornamelijk hoe je de gevolgen van astma tijdens zo'n stressvolle tijd kunt minimaliseren!

1. Spullen inpakken

Het inpakken van spullen houdt vaak in dat je veel stof, dierenharen en pollen tegenkomt. Helaas kunnen die astmasymptomen veroorzaken, zoals een benauwd gevoel en een piepende ademhaling.

Ken je iemand die kan helpen stoffige voorwerpen te verplaatsen (zoals voorwerpen die op zolder of in de kelder zijn opgeslagen), weiger hun hulp dan niet! Zo niet, maak je dan geen zorgen. Met een stofmasker en deuren en ramen wijd open voor ventilatie ging het bij mij opmerkelijk goed.

2. Het huis schoonmaken

Zowel bij het schoonmaken van je oude huis als bij je nieuwe huis krijg je te maken met schoonmaakmiddelen. Deze middelen zijn vaak sterk geurend en kunnen een astmatische reactie veroorzaken.

Overweeg ook hier om een masker te dragen en ramen open te zetten. Je kunt ook gebruik maken van meer natuurlijke reinigingsopties, zoals middelen zonder toegevoegde geur. Spuitbussen zou ik zoveel mogelijk vermijden.

Wat stofzuigers betreft, raad ik er een aan met een huisdierenfilter. Die van mij verwijdert veel meer stof en haar van de tapijten.

3. Tillen en sjouwen

Al die dozen en zware meubels moeten worden opgetild en vervoerd. Zelfs met de hulp van een verhuisdienst, zul je merken dat je behoorlijk wat lichaamsbeweging krijgt bij het verhuizen! Dit kan positief zijn voor je astma, omdat elke oefening jouw longen sterker maakt.

Maar wees voorzichtig en respecteer je eigen grenzen. Neem regelmatig pauzes, vooral als je huis trappen heeft. Ik ben de tel kwijtgeraakt hoe vaak ik mijn trap op en neer ben gelopen tijdens de verhuizing. Dit zorgde ervoor dat ik altijd buiten adem was.

Zorg ervoor dat je jouw voorgeschreven medicatie in de buurt hebt. Verpak deze niet per ongeluk in een doos!

4. Het nieuwe huis ontdekken 

Ik had het eerder over het schoonmaken van het nieuwe huis. Maar het is ook de moeite waard om op ontdekkingstocht te gaan naar nieuwe astmatriggers. Maak een lijst, ga zitten met een kop thee en bedenk plannen om ze te minimaliseren of te vermijden.

We gingen van een huis met houten vloeren beneden naar een woning die volledig van tapijt is voorzien. Tapijt en stof gaan hand in hand, net  als zomer en stuifmeel. Daarom staat stofzuigen zeker op mijn wekelijkse takenlijst!

Wacht niet tot je volledig gesetteld bent voordat je je bij een huisarts in de buurt inschrijft. Om je thuis te voelen, moet je astma onder controle zijn. Dus moet je toegang hebben tot je medicatie en regelmatige controles.

Verhuizen kan hectisch zijn. Angst en stress kunnen leiden tot opflakkeringen van jouw astma. Neem de tijd om te ontspannen, ga rustig zitten en geniet van een drankje in je nieuwe huis voordat je je haast om al die dozen uit te pakken!

RESP-NL-NP-00118


I found this article:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Krijgen mijn kinderen ook astma?

door Michelle Rivas
Lees meer

Wat hebben darmbacteriën te maken met astma?

door Kerri Mackay
Lees meer

Geef astma een positieve draai met mindfulness

door Cróna Tansey
Lees meer