1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. Waarom het moeilijk is om als astmapatiënt een mondkapje te dragen

Waarom het moeilijk is om als astmapatiënt een mondkapje te dragen

Getty Images / Jordan Siemens

Op veel plaatsen in Europa is het nog steeds verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en overal waar geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden.

Ik hoor mensen vaak zeggen: “IEDEREEN moet een mondkapje op” en dat zorgt voor veel verwarring, vooral bij degenen onder ons die een longaandoening hebben.

Waarom mondkapjes en astma niet samengaan

Ik heb ernstig astma en de coronapandemie heeft mijn angst om ziek te worden verergerd. Toen ik in thuisisolatie zat en nergens heenging, hoefde ik in ieder geval geen mondkapje op. Nu de thuisisolatie hier in het Verenigd Koninkrijk is opgeheven, moet ik mezelf weer in de ‘echte wereld’ begeven. Dat betekent dat er momenten zijn waarop de maatschappij een mondkapje verwacht.

Hoewel het feit dat ik astma heb betekent dat ik ben vrijgesteld van het dragen van een mondkapje, word ik heel zenuwachtig bij de gedachte er geen te dragen. Mondkapjes zijn er niet alleen om anderen tegen jou te beschermen; ze helpen ook om jou tegen anderen te beschermen. En dat is cruciaal als je in de categorie ‘kwetsbaar’ valt of een verzwakt immuunsysteem hebt.

Daardoor moest ik een gulden middenweg vinden. Ik heb veel verschillende soorten gezichtsbedekking geprobeerd om te kijken wat voor mij het handigst is, afhankelijk van de situatie en hoe het die dag met mijn longen gaat.

Als je aan het klassieke mondmasker denkt, zie je automatisch een medisch masker voor je dat ziekenhuispersoneel draagt. Die kunnen heel benauwend zijn; je kunt er moeilijk door ademhalen. Maar ik heb een paar verschillende opties als gezichtsbedekking uitgeprobeerd:

  • Medisch masker
  • N95-mondmasker
  • Dunne katoenen halswarmer (een buff)
  • Sjaal
  • Synthetisch masker (iets tussen wetsuit- en badpakstof in)

Ik heb ontdekt dat ze allemaal voor- en nadelen hebben, dus je moet ze gewoon uitproberen om te zien wat jij met jouw astmasymptomen het prettigst vindt.

Maar wat gebeurt er als ik geen masker draag?

Vanwege de aard van mijn ernstig astma kan ik me de ene dag prima voelen als ik gezichtsbedekking draag. Maar de dag erop, of misschien zelfs maar een uur later, kan ik naar adem snakken, zodat ik echt geen mondkapje op kan.

Maar het niet dragen van een mondkapje kan ook problemen opleveren.

Als ik een winkel binnenloop zonder gezichtsbedekking, kijken mensen naar me alsof ik de pest heb. Ik voel dat ze naar me kijken en hoor ze zacht (of niet zo zacht) commentaar leveren dat ik geen mondkapje op heb, of dat ik jong ben en daarom geen excuus heb om er geen te dragen.

Bij de deur van een winkel ben ik door een medewerker erop aangesproken dat ik geen mondkapje droeg. Ik ben huilend in mijn auto gaan zitten. Ik wilde het uitschreeuwen dat het al zo moeilijk voor me was om naar de winkel te komen, waar ze me dan ook nog het gevoel gaven dat ik het fout deed.

Ze moesten eens weten. Het heeft lang geduurd voor ik over die ervaring heen was en weer genoeg zelfvertrouwen had om erop uit te gaan.

Later had ik het met een goede vriend over deze specifieke situatie. We waren het erover eens dat ik gevoeliger had gereageerd dan normaal, omdat ik last had van mijn longen en me niet goed voelde.

Wanneer ik nu mensen over me hoor praten en het feit dat ik geen masker draag, probeer ik het te rationaliseren. Ik probeer te onthouden dat iedereen bang is. Dan is het normaal om conclusies te trekken als ik in een winkel ben zonder een masker of als ik hoest vanwege mijn astma.

Niemand zou in het openbaar moeten hoeven uitleggen wat voor gezondheidsproblemen hij of zij heeft, maar door COVID-19 is iedereen heel gespannen.

Doorgaan terwijl de pandemie voortduurt

Ik probeer zo mogelijk altijd een mondkapje te dragen, maar voor dagen dat ik dat niet kan, heb ik een badge gekocht via een Britse liefdadigheidsinstelling met de tekst “Mask Exempt” (Vrijgesteld van mondkapje). Ook in Nederland bestaat er een eigen verklaring uitzondering mondkapjesplicht. Deze verklaring is beschikbaar sinds juni 2021 en vervangt het kaartje dat vanaf december 2020 in gebruik was. Je kunt hem gratis online downloaden. Hierdoor begrijpen de mensen om me heen hopelijk dat ik een geldige reden heb om geen gezichtsbedekking te dragen en dat ik niet zomaar de regels aan mijn laars lap.

Want het is moeilijk om in deze periode astmapatiënt te zijn. We willen onszelf en elkaar beschermen en mondkapjes zijn op dit moment een manier om de verspreiding van de ziekte in te dammen. Maar ik moet wel doen wat op dat moment goed voor me is en mijn gezondheid niet in gevaar brengen.

Met meer voorlichting komt er hopelijk wat begrip voor diegenen onder ons die met meer dan alleen COVID-19 te kampen hebben.

 

RESP-NL-NP-00054

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Vrouw met astma reinigt huis terwijl ze zich voorbereidt om te verhuizen.

Verhuizen met astma: 4 waardevolle tips

door Beki Tovey
Lees meer

Krijgen mijn kinderen ook astma?

door Michelle Rivas
Lees meer

Wat hebben darmbacteriën te maken met astma?

door Kerri Mackay
Lees meer