1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. Waarom je aardig voor jezelf moet zijn na een longaanval

Waarom je aardig voor jezelf moet zijn na een longaanval

Getty Images / Ridofranz Getty Images / Ridofranz

Een van de moeilijkste aspecten van astma (of een andere chronische ademhalingsaandoening) is het schuldgevoel. Hoe vaak heb je niet gevoeld dat er een astma-aanval aan zat te komen, maar dit pas op het allerlaatste moment met anderen gedeeld? Misschien wilde je geen ophef maken of "aandacht vragen". Misschien probeerde je de wensen van je omgeving boven die van jezelf te stellen.

Maar wanneer een astma-aanval de kop opsteekt, maken sommige longpatiënten zich meer zorgen over wat hun vrienden, familie of collega’s denken, dan over hun eigen gezondheid. Ze piekeren over "wat ze verkeerd hebben gedaan" of "hoe ze de dag hebben verpest". Zeker als een ziekte soms onzichtbaar is, zoals bij astma, legt men onnodige druk op zichzelf om er altijd fit en gezond uit te zien. Maar deze emotionele druk kan juist een negatief effect hebben op hun astma en algehele gezondheid.

Volgens Michelle Rivas is het tijd om op te houden met je schuldig te voelen en aan jezelf hetzelfde medeleven te tonen als je bij vrienden zou doen. Astma is niemands schuld. Geen enkel plan of routine kan elke trigger voorspellen en zelfs mensen die astma al tientallen jaren onder controle hebben, kunnen slechte dagen hebben. Onnodige schuldgevoelens daarentegen kunnen wel onder controle gehouden worden!

Hier volgen Michelle's beste tips om schuldgevoelens weg te nemen en een positieve instelling bij astma te bevorderen.

Na een astma-aanval zijn schuldgevoelens, twijfel en negatief denken over jezelf maar al te gemakkelijk. Je kunt jezelf de schuld geven dat je je medicatie bent vergeten, iets te hard hebt getraind of je astmatriggers hebt genegeerd.

Maar perfect zijn en altijd alles onthouden is niet mogelijk. Zeker niet als je leeft met een chronische ziekte.

Een van de vele lessen die ik heb geleerd met astma is om lief te zijn voor mezelf. Hoewel het belangrijk is om te begrijpen waarom mijn astma-aanvallen gebeuren, is het ook belangrijk om te accepteren dat ik menselijk ben en fouten kan maken. Net als iedereen!

Soms zijn astma-aanvallen onvermijdelijk en is het aan mij om mijn mentaliteit te veranderen. Dus vandaag deel ik mijn beste tips om astma-gerelateerde schuldgevoelens en de schaamte die hiermee gepaard gaat weg te nemen.

Schuldig voelen is zinloos

Vroeger droeg ik wekenlang een hoop zelf-saboterende en zinloze schuldgevoelens met me mee. Na een opvlamming van mijn astma vroeg ik mezelf af: "Waarom was dit anders dan andere keren? Wat heb ik verkeerd gedaan?"

Ik zat uren te herkauwen hoe ik die opvlamming had kunnen vermijden als ik "aan mijn ochtendmedicatie had gedacht" of "die workout-les had overgeslagen". Al die "wat als gedachten" maakten me gek!

Probeer in plaats daarvan na te denken over keuzes waarvan je denkt dat ze je astma-aanval hebben veroorzaakt. Besef hoe je het de volgende keer beter kunt doen. En ga dan verder.

We raken onze telefoons kwijt en vergeten onze sleutels. Ook het perfect beheersen van ons astma gaat weleens fout. We zijn ook maar mensen.

Triggers vermijden is niet onbeleefd

Ik heb meer kans op een astma-aanval in de buurt van katten. Ik ben eigenlijk allergisch, dus ik probeer de tijd die ik doorbreng in de huizen van vrienden en familie met katten tot een minimum te beperken. Maar als het erg gezellig is en ze willen dat ik blijf, is het niet altijd makkelijk is om eerlijk te zijn over de impact van hun geliefde huisdieren op mijn gezondheid en weg te gaan.

Maar je dierbaren willen het beste voor je. Verzwijg het niet en hoop er het beste van als er iets is wat jouw klachten triggert. Laat het ze weten! Je vrienden en familie willen je geen pijn zien lijden.

En val niet in de gebruikelijke valkuilen van "Maar wat als ze me een vreselijke vriendin vinden?" of "Ik zou mijn tante vaker moeten bezoeken." Laat dat schuldgevoel los en zet je gezondheid op de eerste plaats.

Gebruik een mantra om controle te houden

Een astma-aanval kan een angstaanjagende ervaring zijn. De controle verliezen vind ik een van de meest problematische aspecten van mijn aandoening.

Dus gebruik ik een mantra om te kalmeren en de situatie onder controle te krijgen. Mantra's helpen je te focussen en je geest tot rust te brengen. Het kan zo eenvoudig zijn als het herhalen van, "Adem het goede in, adem het slechte uit." Probeer het maar eens!

Erken dat aan jezelf denken niet egoïstisch is

Zondagen zijn mijn rustige en luie dagen. Mijn huis is mijn toevluchtsoord en is vrij van de meest voorkomende astmatriggers. Als het mogelijk is, gebruik dit soort dagen dan om je lichaam en geest te ontspannen en rust lekker uit.

Als je nog veel werkt en doordeweeks veel beweegt, is een luie zondag een geweldige manier om te ontspannen en te resetten.

En wees niet bang om "nee" te zeggen tegen dingen waarvan je denkt dat ze een aanval kunnen uitlokken. Een duidelijk "nee, bedankt" is niet gemeen of egoïstisch - het is een basisvorm van op jezelf passen. En goed voor jezelf zorgen is geen modeverschijnsel - het is een integraal onderdeel van het omgaan met astma.

Iedereen die leeft met een chronische aandoening zal baat hebben bij rust. Toon jezelf wat vriendelijkheid en genade.

Lief zijn voor jezelf zorgt voor een positieve mindset

Een positieve houding kan je gezondheid verbeteren. Onderzoek suggereert dat positief denken het risico op depressie kan verlagen, de gezondheid van je hart kan verbeteren en je kan helpen om te gaan met stress.

Zoek een reden om je na een longaanval te richten op het glas dat halfvol is. Door je houding naar jezelf toe te veranderen, kun je negatieve gedachten omzetten in positieve. Zeg tegen jezelf dat je het de volgende keer beter zult doen en dat je ook maar een mens bent. Denk aan waar je dankbaar voor bent en aan alle dingen die je goed doet.

Vriendelijk zijn voor jezelf zal je helpen om je krachtiger te voelen en je astma-aanvallen onder controle te houden. Als je vriend een foutje maakt, zou je hem ook vergeven, toch? Wees daarom net zo beleefd tegen jezelf.

Neem voor meer informatie over het omgaan met astma contact op met je arts of zorgteam.

Let op: De gepresenteerde informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden. Neem altijd contact op met je zorgverlener voor advies over je behandeling.

RESP-NL-NP-00133

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Op reis als mantelzorger: 7 handige tips

door Marc Lawrence

5 Goede Voornemens voor een Gelukkiger Leven met Astma of COPD

door Beki Tovey
Gelukkig paar omarmen onder deken

Hoe kan ik open zijn tegenover mijn partner over astma en intimiteit?

door Sarah Bailey