1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. Waarom tijd voor jezelf belangrijk is met (of zonder) astma

Waarom tijd voor jezelf belangrijk is met (of zonder) astma

Image Credit: Getty Images / BartekSzewczyk

Relaxdagen zijn belangrijk met (of zonder) astma.

Olivia Fulton beschrijft hoe belangrijk het is om zo nu en dan een dag voor jezelf te nemen en deelt haar beste tips over hoe je afstand van alles kunt nemen.

Een van de belangrijkste lessen die ik in de loop der jaren heb geleerd over het leven met een chronische aandoening zoals ernstig astma, is dat je niet altijd door kunt gaan met vechten.

Maar vele jaren lang heb ik dat wel echt geprobeerd. Ik was vastbesloten dat ik niet zou toestaan dat mijn astma zou bepalen wat en wie ik was en wat ik deed. Astma zou me er niet van weerhouden om wat dan ook te doen…. Ik wilde ‘normaal’ zijn, net als iedereen.

Ik vond mezelf zwak als ik ziek was. Vanwege mijn astma moest ik vrij nemen van mijn werk en ik heb vaak belangrijke gebeurtenissen en uitgaansavonden gemist. Ik was niet zoals mijn vrienden, zij waren ‘normaal’.

Tijd voor jezelf uittrekken is ‘normaal’

Maar de laatste tijd begon ik me te realiseren dat het volkomen normaal is om soms tijd voor jezelf vrij te maken. De meeste mensen gunnen zichzelf zo nu en dan ‘tijd voor zichzelf’, dus waarom zou ik dat niet kunnen?

Als iemand die erg actief was, stond me het idee om de tijd te nemen om te ontspannen in eerste instantie helemaal niet aan. Voor mij was ontspanning hardlopen of sporten. Het lezen van een boek of één of andere mindfulnesstechniek kon je toch niet echt ontspannend noemen!

Na een tijdje realiseerde ik me dat deze tijd me de kans bood om de rust te krijgen die ik zo hard nodig had.

Plannen van tijd voor jezelf

Door deze ontdekking ben ik begonnen met het regelmatig plannen van een time-out voor mezelf: Ik noem dit mijn ‘zorg goed voor mezelf dagen’. Ook al is het maar één dag, of een paar halve dagen hier en daar, ik zorg er altijd voor dat ik deze tijd gebruik om mezelf op de eerste plaats te zetten. Al het overige komt op de tweede plaats.

Begrijp me niet verkeerd, in het begin had ik moeite met het concept. Ik doe vrijwilligerswerk bij het AUKCAR (Asthma UK Centre for Applied Research) en eerder beschouwde ik het beoordelen van onderzoeksdocumenten als een vorm van vrijetijdsbesteding, totdat ik merkte dat dit mentaal te belastend was voor mij. Het hele idee van goed voor jezelf zorgen is jezelf zowel lichamelijk als geestelijk een pauze te geven. Ik wist dus dat ik dingen moest zoeken die ik kon doen, zonder dat:

  • dit mijn astmasymptomen erger zou maken, of
  • mij te veel stress zou bezorgen

Daardoor ben ik begonnen met verschillende activiteiten waarvan ik weet dat ik ze kan doen als ik een relaxdag heb.

Gerelateerd: Drie tips voor reizen met ernstig astma

Wat heb ik in mijn ontspanningspakket?

Een goede voorraad boeken

E-readers maken lezen nu gemakkelijk, omdat er geen beperking is aan het aantal boeken dat je kunt meenemen en bewaren. Ik heb graag veel verschillende genres: een paar simpele boeken die je gemakkelijk kunt lezen, korte verhalen, en ook boeken waarbij je wat meer je hersens moet laten werken!

Mindfulness- en meditatietechnieken

Ik begon eerst met een aantal apps op mijn telefoon om me hierbij te helpen, maar nu volg ik graag mijn eigen routine. Mediteren helpt ook echt om mijn gedachten te verzetten en ik kan daardoor over dingen nadenken. Het is ook wetenschappelijk aangetoond dat ontspanningstechnieken een positief effect hebben op astma.

Audioboeken en muziek

Als ik me niet optimaal voel of als ik het moeilijk vind om me te concentreren, helpt een goed audioboek of een ontspannende afspeellijst om de tijd te verdrijven en me af te sluiten.

Wandelen

Een ‘zorg goed voor mezelf dag’ gaat niet alleen over gaan zitten en niets doen. Een wandeling langs de kust kan echt helpen om mijn hoofd leeg te maken! Ik voel me echt opgefrist als ik een lange wandeling kan maken zonder afleiding of zonder dat er iets is waar ik me voor moet haasten.

Lacrosse-rackets bespannen

Lacrosse is al jaren een grote hobby van me. Nadat ik moest stoppen met spelen door mijn astma, heb ik mezelf geleerd hoe ik lacrosse-rackets moet bespannen. Ik vind deze praktische activiteit heel therapeutisch. Als ik het racket zie als het klaar is, dan levert dat veel voldoening op.

De conclusie

Nadat ik een aantal verschillende activiteiten heb gevonden die ik kan doen, ben ik niet meer gefrustreerd over dingen die ik niet kan doen door mijn astma. Al deze activiteiten zijn dingen die ik graag doe. Doordat ik gewoonlijk niet de tijd heb om ze elke dag te doen, voelt het nog specialer. Ze zorgen ervoor dat ik me goed voel. Daardoor kan ik mijn relaxtijd als iets positiefs beschouwen, niet als iets dat ik moet doen.

Iedereen moet goed voor zichzelf zorgen. Het feit dat ik dat erken, heeft me geholpen om mijn gezondheidstoestand en mijn astma een beetje meer te accepteren. Een ‘zorg goed voor jezelf dag’ nemen is een onderdeel van het ‘normaal’ dat ik zocht, maar zo zag ik het gewoon niet.

RESP-NL-NP-00077

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Zomer, astma en hooikoorts: 5 manieren om uw allergieën onder controle te houden

door Beki Tovey

Tips om je huis astma-vriendelijk te maken

door Cróna Tansey

7 Vragen die iedereen met COPD moet stellen na de diagnose

door John Bottrell