1. Life Effects
  2. Patiëntenverhalen
  3. 8 fabels over COPD

8 fabels over COPD

Getty Images/ Monkeybusinessimages

John Bottrell maakt duidelijk wat feiten en fabels zijn met betrekking tot deze veelvoorkomende aandoening.

Als ademtherapeut die luchtwegklachten behandelt, hoor ik veel fabels over COPD. Twee belangrijke zijn:

  • COPD is een rokersziekte
  • COPD komt zelden voor

Beide zijn niet waar.

Hier zijn acht veelvoorkomende mythes over COPD en de feiten waardoor ze worden ontkracht.

“Alleen rokers krijgen COPD”

Roken is inderdaad de belangrijkste oorzaak van COPD. Maar COPD kan ook veroorzaakt worden door andere factoren en komt daarom ook voor bij niet-rokers. Een belangrijke oorzaak is het inademen van stof, chemicaliën en dampen in de lucht op het werk. Een andere is blootstelling aan luchtverontreiniging binnen en buiten.

Ook zijn er mensen die een genetische aandoening hebben die alfa-1-antitrypsinedeficiëntieroken die COPD kan veroorzaken, zelfs als ze nooit roken.

“COPD komt niet vaak voor”

In 2016 waren er naar schatting 251 miljoen mensen wereldwijd met de diagnose COPD, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In Nederland hebben in 2018 27.000 mensen de diagnose COPD gekregen. Dit brengt het totaal aantal patiënten in ons land op 615.000.

Het werkelijke aantal mensen met COPD is mogelijk nog veel hoger. Een aantal onderzoeken heeft uitgewezen dat 45 tot 85 procent van de mensen met COPD-symptomen niet formeel de diagnose heeft gekregen.

“Het heeft geen zin om te stoppen met roken”

Het is nooit te laat om te stoppen met roken als bij u COPD wordt vastgesteld. Als u blijft roken, versnelt dit de verslechtering van de ziekte.

Door nu te stoppen met roken kunt u de verslechtering van COPD vertragen en uw leven verlengen. Dat geldt altijd, het maakt niet uit hoe oud u bent of hoe ernstig uw COPD is wanneer u stopt.

“Alleen oudere mannen krijgen COPD”

Men dacht ooit dat COPD een ziekte was waar bijna alleen oudere mannen door getroffen werden. Dit idee kwam waarschijnlijk voort uit het feit dat oudere mannen eerder levenslange rokers waren dan vrouwen.

Tegenwoordig denkt men dat bijna net zoveel vrouwen als mannen door de ziekte worden getroffen. Onderzoek geeft zelfs aan dat momenteel meer vrouwen dan mannen de diagnose COPD krijgen.

Deze verschillen kunnen aan verschillende factoren te wijten zijn, waaronder blootstelling aan luchtverontreiniging binnenshuis.

Onderzoekers denken ook dat vrouwen gevoeliger zijn voor de negatieve effecten van tabak. Sommige onderzoeken geven aan dat de kans om COPD te krijgen bij vrouwelijke rokers 50 procent hoger is dan bij mannelijke rokers.

“Er zijn geen behandelingen voor COPD”

COPD is niet te genezen. Maar geneesmiddelen kunnen COPD-symptomen en plotselinge verergeringen daarvan (zogenaamde opflakkeringen) verminderen. Geneesmiddelen kunnen er ook voor zorgen dat opflakkeringen minder ernstig zijn wanneer ze zich voordoen.

Zuurstoftherapiemachines thuis kunnen ook helpen om uw ademhaling te verbeteren. Deze apparaten kunnen u helpen, zodat u zich prettiger voelt en actief blijft.

Praat met uw arts om te weten te komen welke behandelingen het beste voor u zijn.

“Je hebt alleen last van ernstige COPD”

De meeste mensen met COPD zijn een beetje kortademig. Het is verleidelijk om er geen aandacht aan te besteden, te zeggen dat het komt doordat u ouder wordt of dat uw conditie niet goed is.

Elk ademhalingsprobleem kan er echter voor zorgen dat het moeilijker wordt om actief te blijven. Misschien bent u geneigd om thuis te blijven en uit te rusten in plaats van vrienden te bezoeken.

Als u behandeld wordt voor COPD, kunt u mogelijk beter ademhalen en opflakkeringen verminderen, zodat u het meeste uit het leven kunt halen.

“De symptomen van COPD beginnen in de kinderjaren”

COPD is vaak het gevolg van jarenlang roken. De meeste mensen krijgen de COPD-diagnose pas na hun 45ste.

Sommige aandoeningen die bij kinderen beginnen, kunnen de kans op het ontstaan van COPD beïnvloeden.

Mensen die de diagnose astma krijgen als ze kind zijn, hebben een grotere kans op het krijgen van COPD op latere leeftijd. Een ernstige vorm van een genetische ziekte die bij de geboorte al aanwezig is, kan bij sommige mensen het ontstaan van COPD veroorzaken als ze nog maar in de twintig zijn.

“Het is onmogelijk om met COPD een kwalitatief goed leven te leiden”

U kunt denken dat uw leven moeilijk gaat worden als u de diagnose van een chronische longziekte krijgt. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Mensen leven beter en langer dan ooit tevoren dankzij de moderne geneeskunde. Ik ken iemand met ernstige COPD die marathons loopt.

De behandeling van COPD kan u helpen zich beter te voelen, zodat u meer activiteiten kunt doen die u leuk vindt. Werk samen met uw arts om een behandelingsplan op te stellen dat goed is voor u.

OPC-NL-NP-00005

Ik vond dit artikel:

Deel deze pagina:


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ...

Zomer, astma en hooikoorts: 5 manieren om uw allergieën onder controle te houden

door Beki Tovey
Lees meer

Tips om je huis astma-vriendelijk te maken

door Cróna Tansey
Lees meer

7 Vragen die iedereen met COPD moet stellen na de diagnose

door John Bottrell
Lees meer